susret u damasku

Putin iznenada posjetio Siriju, šalju li iranski saveznici poruku SAD-u?

07.01.2020 u 15:17

Bionic
Reading

Dok ne jenjavaju napetosti na Bliskom istoku, znakovit bi mogao biti iznenadni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Siriji

Vladimir Putin, javlja RT, iznenada je posjetio Siriju. U Damasku, odnosno u tamošnjoj ruskoj vojnoj bazi razgovarao je sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom.

Posjet dolazi nakon eskalacije napetosti na Biskom istoku, nakon što su SAD ubile iranskog generala Kasema Sulejmanija. Posjet je znakovit jer su i Sirija i Rusija bliski saveznici Irana.

'Ubojstvo generala Sulejmanija može ozbiljno pogoršati stanje na Bliskom istoku', upozorio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Potez Washingtona je 'rizik s opasnim s teškim posljedicama po mir i stabilnost u regiju'. Napadi nisu put kojima će se 'pronaći rješenja složene probleme na Bliskom istoku već naprotiv vode novom krugu nasilja i napetosti', napisalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Sirija je osudila je ubojstvo nazivajući ga 'američkom zločinačkom agresijom' i 'opasnom eskalacijom' u regiji.

Putin bi se za vikend trebao sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema će biti eskalacija na Bliskom istoku. Merkel i Putin će u subotu razgovarati i o stanju u ratom opustošenoj Siriji i sukobima u Libiji i Ukrajini.