napetosti u siriji na vrhuncu

Putin i Erdogan bi se sljedećeg tjedna mogli sastati u Moskvi

28.02.2020 u 18:55

Bionic
Reading

Ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayip Erdogan mogli bi se sastati sljedećeg tjedna u Moskvi dok rastu napetosti u Siriji, objavio je Kremlj u petak.

"Priprema se mogući sastanak na najvišoj razini u Moskvi 5. ili 6. ožujka", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenose ruske novinske agencije.

Napredovanje snaga Bašara al-Asada u području Idliba, posljednjeg uporišta pobunjenika i džihadista u Siriji, izazvalo je krizu između Moskve, glavne saveznice režima u Damasku i Ankare koja podržava neke pobunjeničke skupine.

Turska vojska u četvrtak je pretrpjela najteže gubitke u nekom napadu od početka svoje intervencije u Siriji 2016. godine, izgubivši više od 30 vojnika u napadima sirijske vojske.

Erdogan i Putin telefonski su razgovarali u petak ujutro te izrazili ozbiljnu zabrinutost stanjem u Idlibu, prema prethodnom priopćenju Kremlja.

Rusija i Turska su 2018. u Sočiju zaključile dogovor koji predviđa okončanje sukoba i postavljanje turskih promatračkih položaja u području Idliba, ali dogovor je propao posljednjih tjedana, za što si dvije strane prebacuju odgovornost.

Od 2017. održano je pet samita Erdogana, Putina i iranskog predsjednika Hasana Rohanija. Posljednji je održan u rujnu 2019 .u Ankari.