MARATONSKA PRESICA U MOSKVI

Putin brutalno vrijeđao: Turci su polizali Amerikance na određenom mjestu

17.12.2015 u 19:13

Bionic
Reading

Na godišnjoj novinskoj konferenciji koja se održava u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin pred gotovo 1.400 akreditiranih novinara na pitanje o rusko-turskim odnosima nakon obaranja ruskog borbenog zrakoplova u Siriji izjavio je kako 'ne zna je li netko u turskoj vladi odlučio polizati Amerikance na određenom mjestu' dodajući kako to nije pametan potez što je izazvalo buru oduševljenja među novinarima koji su Putinov stav kako je rušenje aviona neprijateljski čin pozdravili dugim pljeskom

Kako prenose sve svjetske agencije, Putin je odmah na početku ocijenio kako s 'ovakvom vlašću u Turskoj nema prostora za unapređenje odnosa' dodajući kako su potezi turskih vlasti neprijateljski, a ono što je, po njegovu mišljenju posebno nesvakidašnje, jest to da Ankara, koja smatra kako se radilo o nesreći, nije uputila ispriku.


Odgovarajući na pitanja o rusko-turskim prijeporima, ruski je predsjednik izjavio kako kako problem leži u tome što se službena Ankara, umjesto Moskvi, obratila NATO-u u Bruxellesu. 'Ispostavilo se da ni Bruxelles ne želi imati ništa s tim. Ako se radi o nesreći, okrenite telefon, objasnite, ispričajte se. Umjesto toga, oni se kriju iza NATO-a. U ovakvim uvjetima nemoguće je pregovarati s Ankarom jer ne čini nikakve korake kako bi poboljšala odnose', izjavio je Putin. Na pitanje o postojanju treće strane u rusko-turskim odnosima, ruski je predsjednik kazao kako 'ne može sa sigurnošću utvrditi da ona uopće postoji'.
 
'Ipak, mogu zamisliti kako na nekoj razini postoji nekakav dogovor ili neke konzultacije oko rušenja našeg aviona. Ne znam što su oni doista mislili. Da ćemo pobjeći? Mi nismo takva zemlja', izjavivši zatim spomenutu dvojbu kako nije siguran je li 'netko u turskoj vladi odlučio polizati Amerikancima određeno mjesto'.

Govoreći o zategnutim odnosima, Putin je iskoristio priliku i pozvao svoje sunarodnjake da poštuju turske državljane u Ruskoj Federaciji, ali i upozorio sve one koji govore turski jezik da izbjegavaju provocirati. 'Vi ste dio Rusije i stoga ne talasajte. Turski čelnici su nam zabili nož u leđa', izjavio je ruski predsjednik. Putin je ovom prilikom još jednom upozorio Tursku kako više neće moći narušavati zračni prostor iznad Sirije, podsjetivši Ankaru kako se u Siriji nalaze protuzračni sustavi S-400, BUK i drugi. Ruski predsjednik osvrnuo se i na moguće recepte za postizanje mira u Siriji kazavši kako je političko rješenje jedino dobro i moguće te kako je moguć kompromis, ali da su za takvo što potrebni ustupci svih strana. 

'Asadova je budućnost u rukama sirijskog naroda. Što se tiče našeg djelovanja u Siriji, plan Rusije za rješenje krize u nekim se točkama poklapa s američkim planovima', kazao je Putin.

Prilikom ove maratonske novinarske konferencije na kojoj se očekuje kako će Putin u nekoliko sati odgovoriti na više od stotinjak pitanja, čime će srušiti rekord iz 2008. kada je odgovorio na 106 pitanja u četiri sata i 40 minuta, dotaknuo se i Ukrajine te je prvi put priznao kako 'Rusija ima svoje ljude u Ukrajini' ponovivši kako se ne radi o vojsci. 'Nikad nisam rekao da nema ljudi koji tamo rade određene poslove, uključujući i one iz vojne sfere. Ali to nije redovna Vojska Rusije', kazao je Putin koji je Ukrajinu nazvao bratskom zemljom i zaključio kako Rusija nije zainteresirana za produžetak sukoba u Donbasu.