UOČI SUMMITA G-20

Putin bi podržao američki napad na Asada, ali...

05.09.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje se protivi zapadnoj vojnoj intervenciji u Siriji i rušenju Bašara al Asada, ali je u današnjoj izjavi ipak ostavio mogućnost da Rusija podrži zračne udare saveznika

Uoči početka summita zemalja G20 u Sankt Peterburgu, Putin je poručio:

'Ne isključujem mogućnost da Moskva podrži zapadnu intervenciju 'ako dobijemo objektivnu, preciznu informaciju o tome tko je počinio zločine. U tom slučaju ćemo reagirati (…) Uvjeravam vas da ćemo zauzeti princpijelan stav.'

Ruski čelnik tvdi da bi, u slučaju da SAD preda dokaze da je kemijsko oružje prošlog mjeseca u okolici Damaska koristio režim Bašara Asada (prema raznim izvorima, tada poginulo je preko 1000 ljudi), Rusija bi u Vijeću sigurnosti UN-a podržala vojnu akciju protiv sirijskog diktatora.

Neki smatraju da je ovo još jedan znak da je Kremlj spreman na kompromis sa zapadnim zemljama oko pitanja što učiniti u Siriji, gdje je dvoipolgodišnji građanski rat odnio preko 100 tisuća života. Proteklih dana Putin je potvrdio i da je Rusija odgodila isporuku modernih S-300 proturaketnih sustava i borbenih aviona Asadu, navodno zbog kašnjenja s plaćanjem.

S druge strane, analitičari za Moscow Times upozoravaju da je kompromis svjetskih sila oko Sirije malo vjerojatan jer nije jasno kakav bi to dokaz trebao prezentirati SAD da ga Vladimir Putin prizna 'čvrstim'.

G 20 u Rusiji