prekid vatre

Putin: Armensko-azerbajdžansko primirje mora se poštivati

14.05.2021 u 13:14

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je potrebu strogog poštivanja sporazuma o prekidu vatre između Armenije i Azerbajdžana tijekom telefonskog poziva s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, priopćio je Kremlj u petak

Razgovarali su u četvrtak kasno navečer na zahtjev Armenije pošto je armensko ministarstvo obrane optužilo Azerbajdžan za premještanje snaga na njihov teritorij, a armenski glavni tužitelj pokrenuo kazneni postupak zbog "kršenja teritorijalnog integriteta".

Azerbajdžan je optužbe odbacio, rekavši da čuva vlastitu granicu. Armenija je u četvrtak rekla da je zaustavila napredovanje Azerbajdžana i da su se azerbajdžanske snage vratile na svoje položaje. Nije bilo izvješća o žrtvama.

Rusija je prošle godine posredovala u primirju kojim je zaustavljen krvavi sukob između Azerbajdžana i armenskih snaga zbog enklave Nagorno-Karabaha u kojem je Azerbajdžan ostvario teritorijalne dobitke.

Pašinjan je u telefonskom razgovoru Putinu rekao da je zbog kršenja odlučio pozvati Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), šestočlani vojni savez koji vodi Rusija, a uključuje i Armeniju, priopćila je armenska vlada, na prenosi novinska agencija TASS.

"Pašinjan se zauzeo za konstruktivni dijalog i suradnju u svrhu rješavanja svih problema mirnim, političkim i diplomatskim sredstvima", rekao je Kremlj u priopćenju.

Kremlj je rekao da je Rusija odlučna nastaviti s naporima na posredovanju i održavati bliske kontakte s Erevanom i Bakuom.