VLADIMIR PUTIN

'Pussy Riot su pravile vještičje sijelo'

06.09.2012 u 16:11

Bionic
Reading

U svom prvom intervjuu nakon predsjedničke (re)inauguracije u svibnju, ruski čelnik Vladimir Putin jučer je za kanal Russia Today komentirao dvogodišnju zatvorsku presudu za tri članice grupe Pussy Riot

Putin je prvo od novinara koji ga je intervjuirao tražio da prevede ime skupine Pussy Riot ('Pobuna Mačkica' odnosno, u prenesenom značenju, 'Pobuna Pičkica'). Za Putina je 'uvredljivo djelo' sama činjenica što su članice grupe 'natjerale cijelu zemlju da izgovara vulgarnosti' govoreći o njima.

Potom se pozvao na klasičnu političarsku frazu da 'neće komentirati sudsku presudu' iako su na sudski proces protiv članica Pussy Riota javnim komentarima već utjecali praktički svi – uključujući i Putina samog.

Zatim je ruski predsjednik izjavio da je policija trebala obratiti pažnju na članice Pussy Riota još 2008. kada su bile dio art grupe Vojna te se pritom poslužio manipulacijom: tvrdio je da su djevojke sudjelovale u nečemu protiv čega su zapravo same prosvjedovale. Putin ih je, naime, u intervjuu za Russia Today optužio da su sudjelovale u antisemitsko-antiimigrantskom performansu u jednom moskovskom supermarketu. Ustvari, bila je riječ o performansu teatralnog linčovanja nekih ruskih manjina u dućanu kao prosvjed protiv ksenofobije i rasizma koje je emitirao tadašnji moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov.

A inkriminirano huliganstvo Pussy Riota u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja Putin je nazvao riječju 'šabaš' koja bi se mogla prevesti kao 'vještičje sijelo'.

'U našem narodu postoji snažna uspomena na period početka revolucije, kada je stradao ogroman broj svećenika – ne samo pravoslavnih već i muslimanskih i drugih. (...) Danas je zemlja dužna štititi prava vjernika', glasio je Putinov odgovor na dvije godine zatvora za tzv. punk molitvu 'Bogorodice djevo, otjeraj Putina', u 21. stoljeću, usred Moskve, pri čemu osuđenice – premda jesu divljale pred ikonostasom, nisu ništa razbile, niti su ikoga ozlijedile.