ULJEPŠAVANJE SLIKE RUSIJE

Pussy Riot oslobođene zbog Zimskih olimpijskih igara

27.12.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Jedna od dvije oslobođene pripadnice punk benda Pussy Riot, Nadežda Tolokonikova, kazala je u petak da je puštena iz zatvora samo kako bi se poboljšala slika Rusije u javnosti uoči Zimskih olimpijskih igara te da to nikako nije bila humanitarna gesta

Tolokonikova (24) i Marija Aljohina (25) oslobođene su amnestijom Kremlja u ponedjeljak nakon što su odslužile više od 21 mjeseca od dvogodišnje kazne zatvora zbog izvedbe 'punk molitvenog' prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u glavnoj moskovskoj katedrali. Treća članica skupine oslobođena je prošle godine.

Tolokonikova je kazala da je Zimska olimpijada, koja će se održati u veljači u Sočiju, Putinov najdraži projekt i da će svi koji budu nazočni podržati time i njega i njegov režim.

'Budući da se približava Olimpijada, Putin ne želi da mu se uništi najdraži projekt', kazala je.

Putin je prošli tjedan oslobodio i bivšeg naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog koji je u zatvoru proveo više od deset godina.

'Popuštanje nije povezano s humanizmom. Vlasti su to učinile samo pod pritiskom ruskog i zapadnog društva', kazala je Tolokonikova na konferenciji za novinare, dodajući da se boji da bi nakon Olimpijade moglo biti nove represije.

Obje oslobođene pjevačice kazale su da će ostati u Rusiji i boriti se za poboljšanje životnih uvjeta u ruskim zatvorima.