NIKAKAV VELIKI TRIJUMF

Pusić: Postizanje dogovora pozitivan je pomak

11.09.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić, komentirajući današnje postizanje dogovora Hrvatske i Slovenije o nastavku pregovora s EU i nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora, ocijenila je kako nema mjesta trijumfalizmu, te ustvrdila da se radi o pozitivnim koraku za obje države, kao i za Europsku uniju.

"Po mom mišljenju za obje strane, i za EU ovo je pozitivan pomak, nikakav veliki trijumf, ali pozitivni pomak", rekla je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Europskoj uniji Vesna Pusić Hini u telefonskom razgovoru.

Hrvatska i Slovenija postigle su danas u Ljubljani dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU i nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora.

Hrvatska premijerka danas je švedskom predsjedništvu EU poslala izjavu da nijedan dokument, stajalište, pismena ili usmena izjava u hrvatskom pregovaračkom procesu ne prejudicira državnu granicu Hrvatske i Slovenije. U tom jamstvu također se navodi da nijedan dokument ili jednostrani potez nakon 25. lipnja 1991. nema pravni učinak u rješavanju graničnog spora bilo na arbitražnom sudu ili u tijeku pregovaračkog procesa.

NEMA MJESTA TRIJUMFALIZMU

Pusić je upozorila kako je izgubljeno gotovo godinu dana "jednim dijelom, očito zbog nesposobnosti naše strane da pronađe rješenje, ali i nespremnosti slovenske strane da se ide prema kompromisu. "Dakle, svakako nije trenutak za trijumfalizam ni s jedne strane", ustvrdila je i dodala kako je švedsko predsjedanje Unijom imalo značajnu ulogu u postizanju dogovora.

"Ni jednoj ni drugoj strani proteklih godinu dana nije na ponos, ali smatram da je svakako bolje da je došlo do dogovora. Bolje ikad nego nikad", rekla je predsjednica Nacionalnog odbora.

Upozorila je kako, iako je očito da slovenska vlada podržava postizanje sporazuma, ključno mišljenje Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta. "Kako će taj odbor odlučiti i koji će biti njihov stav vidjet ćemo", rekla je. U slovenskom parlamentu danas poslijepodne trebala bi se održati zajednička sjednica parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i za europske poslove na koji bi slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar trebao članove odbora obavijestiti o današnjim pregovorima. Pusić, koja je u kontaktu sa slovenskim kolegama, smatra da će to "biti živahna, dinamična sjednica".

"Naravno, vladajuća koalicija ima većinu u odborima, ali tu je i Janez Janša i njegov SDS i bit će zanimljivo koju će poziciju zauzeti, odnosno hoće li procijeniti da se radi o kompromisu koji je prihvatljiv objema stranama ili će to iskoristit za svoju političku incijativu. Vidjet ćemo", rekla je Pusić.

Pahor je nakon današnjeg sastanka u Ljubljani izjavio da je dogovor da se pristupni pregovori, ako vladin prijedlog dobije potporu u slovenskom parlamentu, što prije nastave, odnosno da će dvije zemlje pozvati švedsko predsjedništvo da što prije organizira pristupnu konferenciju kako bi se istodobno ukinula blokada i nastavili pregovori o rješavanju graničnog problema.