MINISTRICA S DIJASPOROM

Pusić: Kad dođemo u Čile osjećamo se kao doma

10.03.2014 u 18:55

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić odlučila je tijekom trodnevnog boravka u Čileu zatražiti pomoć pripadnika jake hrvatske zajednice u toj zemlji. Razgovara se o mogućim investicijama u Hrvatsku, ali posebno je zanima što imaju za reći arhitekti čileanskog gospodarskog čuda, pripadnici hrvatske dijaspore

'Ljudi hrvatskog porijekla, a riječ je o djeci i praunucima originalnog hrvatskog iseljeništva, u Čileu su uglavnom ugledni članovi zajednice. Prisutni su u politici, akademskoj zajednici, među umjetnicima, poslovnim ljudima, poduzetnicima i ovdje hrvatsko porijeklo donosi visok društveni status sam po sebi', izjavila je Pusić.

Danas se sastala s dugogodišnjim senatorom Baldom Prokuricom, a sutra će se susresti s predstavnicima obitelji Lukšić i biznismenima hrvatskog porijekla.

'Neki od pripadnika hrvatske zajednice bili su arhitekti čileanskog gospodarskog čuda i to je za nas neobično zanimljivo. Posebno su bile uspješne reforma državne i javne uprave te reforma obrazovanja i za nas je vrlo korisno da doznamo što više o tome', naglasila je Pusić.

Ministrica Pusić otputovala je u Čile kako bi prisustvovala i inauguraciji novoizabrane predsjednice Michelle Bachelet, s kojom će se sutra i sastati.

Pinera: 'Imate prekrasnu i divnu zemlju'

'Imate prekrasnu i divnu zemlju i imate sve što svijet traži', rekao je predsjednik Pinera pozdravljajući prvu potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, koja u Čileu boravi u povodu inauguracije nove čileanske predsjednice Michelle Bachelet.

Ministrica Pusić je naglasila kao je hrvatska zajednica vrlo cijenjena i u Hrvatskoj, kao što je i u Čileu, dodajući kako je očito da ima neke sličnosti između naših zemalja jer kada dođemo u Čile, osjećamo se kao doma.

Predsjednika Pineru zanimalo je kakve su čileanske investicije u Hrvatsku, a ministrica Pusić informirala ga je o investicijama obitelji Lukšić, posebno u turističkom sektoru. Zanimala ga je također i situacija u Jugoistočnoj Europi te uloga Hrvatske u europskoj perspektivi zemalja regije.