ČEKA SE ODLUKA O IZRUČENJU

Purdi produljen pritvor do 6 mjeseci!

09.02.2011 u 18:10

Bionic
Reading

Sud BiH donio je u srijedu odluku o produljenju ekstradicijskog pritvora hrvatskome branitelju Tihomiru Purdi do šest mjeseci, kako bi sud dobio potrebno vrijeme da odluči o zahtjevu za njegovim izručenjem Srbiji, potvrđeno je za Hinu u Sudu BiH

Purdine obrana je najavili žalbu na odluku o produljenju pritvora.

Glasnogovornica suda Selma Hadžić rekla je da je sudsko vijeće nakon rasprave u srijedu odlučilo uvažiti zahtjev državnog odvjetništva BiH, budući je 14. veljače istjecao rok o privremenom ekstradicijskom pritvoru.

"Budući sud BiH u tome roku neće moći donijeti odluku o izručenju, donesena je odluka da se produlji ekstradicijski pritvor u trajanju do šest mjeseci od uhićenja gospodina Purde", rekla je Hadžić. Pojasnila je da se na tu odluku sudskog vijeća, kojim je predsjedao Halil Lagumdžija, obrana može žaliti prizivnome odjelu.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović rekao je da će se žaliti na odluku o produljenju ekstradicijskog pritvora.

"Uputit ćemo žestok prigovor jer ovdje nema nikakva temelja za pritvor ni za ekstradiciju. Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći kaže da ekstradicije nema ako nema pravomoćne presude ili osnovane sumnje da je zločin počinjen, a toga u slučaju gospodina Purde doista nema", rekao je Muselimović

Srbijansko pravosuđe Purdu tereti za navodno sudjelovanje u ubojstvu dvojice i teškom ranjavanju jednog pripadnika bivše JNA tijekom borbi vođenih oko Borova Naselja 1991. godine, zbog čega je za njim 2008. godine posredstvom Interpola raspisalo međunarodnu tjeralicu na temelju koje je Purda i uhićen u BiH gdje se nalazi u ekstradicijskom pritvoru.

Državno odvjetništvo BiH je 3. veljače zatražilo od suda BiH da se Tihomiru Purdi produlji ekstradicijski pritvor do šest mjeseci zbog procjene da će postupak odlučivanja o zahtjevu Srbije za Purdinim izručenjem potrajati te da ga neće biti moguće dovršiti do 14. veljače, kada istječe privremeni 40-dnevni ekstradicijski pritvor koji mu je ranije određen.

Istodobno, srbijansko državno odvjetništvo navelo je da raspolaže Purdinim priznanjem koje ga tereti za ratne zločine zbog čega mora postupati u skladu sa zakonom i tražiti njegovo izručenje od BiH.

Pred sudom BiH 1. veljače održana je rasprava na kojoj su državno odvjetništvo i obrana Tihomira Purde iznijeli stajališta o srpskom zahtjevu za njegovo izručenje. Odluku o mogućem izručenju donijet će kazneno vijeće suda BiH, a konačnu riječ o tome imat će ministar pravosuđa BiH.