NA KRAJU ODUSTALI

Pupovac ne ide u Vukovar, Srbi objavili 'izjavu sjećanja'

15.11.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Zajedničko vijeće općina (ZVO) objavili su, u povodu 21. godišnjice stradanja i patnji građana Vukovara i svih drugih građana Republike Hrvatske stradalih u ratnom razdoblju 1991/92, Izjavu sjećanja kojom s 'dubokim pijetetom suosjećaju s njihovim najbližima'. Iako u Izjavi, objavljenoj nakon komemorativnog skupa u SNV-u, ne stoji da izaslanstvo srpske manjine neće doći u nedjelju na Dan obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara, neslužbeno se doznaje da ih neće biti u Koloni sjećanja

U Izjavi sjećanja, koju potpisuju predsjednici SNV-a i ZVO-a Milorad Pupovac i Dragan Crnogorac, navode kako 'stradali Vukovarci i stradali mještani svih drugih gradova i sela, bili oni Hrvati, Srbi ili pripadnici nekog trećeg naroda, zavređuju da sjećanje na njih pretvorimo u trajno poštovanje njihove žrtve i nepresušan motiv za građenje mira među nama koji ih se sjećamo kao i među onima koji će doći nakon nas'.

'Svi nestali u Vukovaru i drugim dijelovima Hrvatske, bili Hrvati, Srbi ili pripadnici nekog trećeg naroda, a čija je sudbina još uvijek nepoznata ili oni koji još uvijek nisu sahranjeni uz ispraćaj njihovih najbližih, zavređuju da zajedničkim angažmanom utvrdimo njihovu sudbinu', navode predstavnici srpske manjine.

Za sve zločine koji su ostali nekažnjeni, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava, navode da 'trebaju biti sankcionirani nepristrano i pravedno, a sve žrtve biti priznate, posebno one civilne'. Smatraju da 'bez toga neće moći dobiti povjerenje svih onih koji očekuju djelovanje ruke pravde i koji očekuju priznavanje u stradanju'.

'Vođeni ovim sjećanjem i opredjeljenjima izražavamo svoju privrženost stvaranju pretpostavki za građenje zajedničke politike sjećanja i zajedničke komemoracije kako u Gradu Vukovaru, tako i u drugim mjestima stradanja u Hrvatskoj. Mir među nama i mir u nama postat će potpuni tek ukoliko oni kojih se sjećamo s odvojenim bolima i odvojenim patnjama postanu povod za okupljanje u suosjećanju', poručili su iz SNV-a i ZVO-a.

U Izjavi objavljenoj nakon komemorativnog skupa, održanog u SNV-u, još su naveli da 'okupljanjem žele da to suosjećanje osjete i oni koji danas nisu s nama, a kojima je netko iz redova srpskoga naroda i u njegovo ime nanio nenadoknadiv gubitak i prouzročio duboku bol'.

Prethodno je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na svojim stranicama objavila da 'apsolutno ne postoji niti je postojala politička odluka' ni stranačkog predsjedništva ni vukovarskog ogranka stranke da njihova vodstva sudjeluju u Koloni sjećanja kojom će se 18. studenoga u Vukovaru obilježiti 21. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Također se ističe da SDSS, 'vođen civilizacijskim vrijednostima i normama, odaje počast i pijetet svim žrtvama rata od 1991. do 1995, a posebno žrtvama Vukovara'.207748,208069,208215,220063