NEMA REZULTATA

'Puno je prošlo od posljednjeg pokopa nekog od pronađenih hrvatskih branitelja ili civila'

17.11.2018 u 12:30

Bionic
Reading

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, uoči 27. obljetnice sloma obrane i velikosrpske okupacije toga grada, članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u subotu su položili ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja.

'Jako sam tužna i žalosna jer smo došli upaliti svijeće i položiti ruže na grobove poginulih i ubijenih u obrani Vukovara, ali ne možemo za brojne one koje još uvijek tražimo i čija se sudbina ne zna, među kojima je i moj suprug', kazala je predsjednica 'Vukovarskih majki' Manda Patko.

Dodala je kako već godinama nema novih pokopa na Memorijalnom groblju, no to ne znači da se ne radi na pronalasku nestalih, jer se svaka dojava istražuje, ali nema rezultata.

'Jako puno se radi. To znamo. Svaka dojava se provjerava i istražuje, ali nažalost rezultata za sada još uvijek nema. Zašto je tomu tako, treba pitati Srbiju', istaknula je predsjednica udruge 'Vukovarske majke' Manda Patko.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje današnji najavljeni dolazak u Vukovar predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, kazala je da je Pupovac već dolazio u Vukovar, a njoj osobno to ne znači ništa.

'Milorad Pupovac već je dolazio u Vukovar, bio je i u Koloni sjećanja tako da to nije prvi puta da je on ovdje', dodala je predsjednica udruge.

Pedsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je novinarima da je jako puno prošlo vremena od posljednjeg pokopa posmrtnih ostataka nekog od pronađenih hrvatskih branitelja ili civila, iako hrvatska država nikada nije bila angažiranija, ali nema rezultata.

'Znamo da se puno radi i mislim da nikada hrvatska država nije bila angažiranija u potrazi za nestalima, ali rezultati su nikakvi', kazala je Alvir.

  • +4
Građani na Memorijalnom groblju za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Informacije o nestalima su u Srbiji

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić naveo je da se od 1770 hrvatskih branitelja i civila poginulih u obrani Vukovara, još uvijek traži njih 386.

'U mandatu ove Vlade smo puno napravili. Promijenili smo metodologiju rada, ide naš prijedlog prema Republici Srbiji da se revidira postojeći sporazum s tom državom koji datira još iz 1995. godine, a u izradi je i prvi Zakon o nestalim osobama u Republici Hrvatskoj', naglasio je Sučić.

Potvrdio je da su napravljeni i brojni drugi iskoraci u potrazi za nestalima.

'Međutim, prepreka u svemu tome je su informacije koje se nalaze u Srbiji. Početkom ovoga mjeseca potpisali smo i okvirni plan u Haagu koji bi trebao donijeti iskorak u bilateralnoj suradnji Hrvatske sa Srbijom i multilateralnoj suradnji na području cijele bivše Jugoslavije', rekao je.