pula

Pulsko Sveučilište i europarlamentarac Flego potpisali Sporazum o suradnji

28.10.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Sporazum o suradnji potpisali su u ponedjeljak u Puli IDS-ov europarlamentarac Valter Flego i rektor Sveučilišta Jurja Dobrile Alfio Barbieri, a njime su se obvezali zajednički raditi na povezivanju hrvatske znanosti i gospodarskog sektora s aktivnostima zastupnika u Europskom parlamentu

'Na samom početku svog mandata prije nekoliko mjeseci najavio sam da ću raditi na formiranju mreže suradnika, institucija, pojedinaca, udruga, sveučilišta i poduzetnika, kako bismo zajedno radili u interesu Hrvatske i EU. Danas smo po tom pitanju učinili vrlo važan i ozbiljan korak', kazao je Flego.

Istaknuo je kako na taj način u EU postoji trijalog Parlamenta, Vijeća i Komisije, 'dok nam je doma potreban trijalog politike, privatnog sektora i znanstvene zajednice'. Upozorio je da Hrvatska ne ulaže dovoljno u istraživanje i razvoj, pa je sa svega 0.86 posto proračunskih sredstava za to područje na samom začelju u EU.

'Kakvu poruku šaljemo znanstvenoj zajednici i našim mladima. Ne samo da ne izdvajamo dovoljno, Hrvatska nije u mogućnosti niti povući EU sredstva koja su nam na raspolaganju. Tako primjerice iz Horizona 2020., najvećeg programa za istraživanje i inovacije, Hrvatska povlači manje sredstava nego što u njega uplaćuje', naglasio je Flego.

Rektor Barbieri istaknuo je važnost sporazuma, koji 'potiče na dodatni razvoj sektora istraživanja i inovacija pri sveučilištu'.

'Naša istraživačka aktivnost, posebice u STEM području, jest dobra, u samom vrhu Hrvatske, no želimo je dodatno jačati, brojčano i kvalitetom', poručio je Barbieri.

Flego je nakon potpisivanja sporazuma sa studentima razgovarao o budućnosti Europe, te uz kratko predavanje odgovarao na upite o digitalizaciji obrazovnog sustava, njegovom pogledu na brexit te kako on konkretno kao zastupnik može pomoći razvoju Istre i Hrvatske.