referendum na stolu

Pulski Možemo! traži preispitivanje svih planskih rješenja uređenja Lungo mare

15.04.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Čelnica platforme Možemo! Pula Dušica Radojčić potvrdila je u petak da je u proceduru uputila prijedlog trećih izmjena Urbanističkog plana uređenja (UPU) lokacije Lungo mare, radi preispitivanja svih planskih rješenja iz trenutno važećeg urbanističkog plana

Radojčić, predsjednica pulskog Gradskog vijeća, je u izjavi novinarima podsjetila da je grad prije par mjeseci pokrenuo druge izmjene UPU-a, ali da je njihov predmet bilo samo proširenje nogometnog igrališta.

Javnost pritom, naglasila je, nije imala priliku raspravljati o drugim aspektima poput planske mogućnosti izgradnje velikog hotelskog kompleksa na površini od 20 tisuća četvornih metara, tri ugostiteljska objekta površine do 400 četvornih metara u samoj šumi, te pristupne ceste i prostora potrebnog za proširenje postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Stoga su iz Možemo!, navela je, odmah pokrenuli treće izmjene tog plana - protiveći se hotelu, dodatnim predviđenim dvama kafićima i parkinzima, prostorom nogometnog igrališta, plažnim objektima, planiranim pristupnim prometnicama u istočnom dijelu plana - a kako bi ih mogli ugraditi u ishod referenduma koji iniciraju kako bi građani odlučivali o tom planu gradskih vlasti.

"Pojedine stranke su se već izjasnile za referendum, a mislim da je i gradonačelnik Filip Zoričić izjavio da podržava referendum", rekla je Radojčić.

IDS-ova podrška odgovara im iz samo njima znanih razloga

Upitana kako se osjećala kad su ju podržali iz IDS-a, koji je prije bio na čelu grada, odgovorila je da oni "nisu saveznici, da su tu odluku donijeli autonomno".

"Iznenadila nas je ta potpora kao i vas. Ona nije plod nikakvog međusobnog dogovora. Njima takva odluka o podršci odgovara iz samo njima znanih razloga. Nikad nismo tražili, niti ćemo tražiti podršku IDS-a", istaknula je Radojčić i dodala da u Puli nikad nije bio realiziran referendum, iako je predviđen i gradskim Statutom i Ustavom.

Ako neophodna trećina gradskih vijećnika idućeg četvrtka na sjednici Gradskog vijeća ne prihvati njihov prijedlog referenduma, najavila je, predstavnici Možemo! pokrenut će prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma, a da bi za Vijeće to bilo obvezujuće, nužno je prikupiti oko 7500 potpisa.