katastrofa na uralu

Pukla brana u Rusiji, 4000 kuća u opasnosti, evakuacija u tijeku

05.04.2024 u 22:31

Bionic
Reading

Pukla je brana u ruskom planinskom gradu Orsku na Uralu i traje evakuacija stanovništva, objavile su u petak lokalne hitne službe. Gradonačelnik Orenburga Sergej Salmin rekao je da je situacija 'kritična' i da se stanovnici naselja uz rijeke trebaju odmah evakuirati. 'Nemojte čekati. Odlazite! Morate se što prije evakuirati', poručio je Salmin, dodajući da je 300 kuća već poplavljeno

Državna novinska agencija TASS prenosi ministarstvo za izvanredne situacije koje je priopćilo da poplava prijeti 4000 kuća u kojima živi 10.000 stanovnika prigradskog područja Orska, koji ima oko 230.000 stanovnika.

'U Starom gradu u blizini Orenburške ulice srušila se zaštitna brana. Stanovništvo se evakuira. U poplavljenom području moglo bi se naći ukupno 4.258 kuća i 10.987 ljudi', objavila je gradska uprava.

Prema riječima dužnosnika, grad je postavio šest privremenih skloništa za evakuirane osobe. Autobusni promet bit će omogućen svima koji nisu u mogućnosti sami se evakuirati.

  • +3
Pukla brana u Orsku Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Puzyrev / TASS / Profimedia

Hitne službe evakuiraju stanovnike i učvršćuju branu u Orsku, koji se nalazi oko 1800 kilometara istočno od Moskve, blizu granice s Kazahstanom.

Snimke koje se dijele na Telegramu prikazuju kako voda probija kroz procjep u niskoj, zemljanoj brani.

Proglašeno je izvanredno stanje u regiji Orenburg, objavilo je ministarstvo za izvanredne situacije čije je osoblje pomoglo 3500 ljudi pogođenim poplavama diljem zemlje proteklih dana.

Regija, koja uključuje Orsk, kao i druge provincije Urala i susjedne dijelove Kazahstana, također je pogođena poplavama.