odlazak škore suverenistima

Puhovski analizira tektonske promjene i pretumbacije na saborskoj desnici: Moglo bi biti velikih iznenađenja

Žarko Puhovski/ Hrvoje Zekanović, Miroslav Škoro i Marijan Pavliček

Žarko Puhovski/ Hrvoje Zekanović, Miroslav Škoro i Marijan Pavliček

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Na desnici je sve samo ne dosadno. Nekadašnji frontmen Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i njegova sestra odlaze u saborski klub Suverenista. Hoće li iz DP-a još tko pretrčati njima i hoće li im se priključiti dvoje zastupnika koji su ranije napustili nekad Škorinu stranku, tek ćemo vidjeti. Preslagivanje na desnici za tportal komentira politički analitičar Žarko Puhovski

Saborska matematika je zanimljiva. Odlaskom Miroslava Škore i njegove sestre Vesne Vučemilović u klub Hrvatskih suverenista ekipa raste na šest zastupnika, a Domovinski pokret pada na njih osam, koliko ima i Most.

Ako Suverenistima u klub uleti i dvoje zasad nezavisnih zastupnika, Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto, koji su ranije izašli iz Domovinskog pokreta, Suverenisti bi mogli imati osam zastupnika u klubu. Dosta impresivno.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da sve to ide na ruku HDZ-u, no drago mu je da nema izravnih 'žetončića'.

'Važno je da u ovom trenutku nemamo direktnog pretrčavanja u HDZ jer se time ipak ova ružna priča sa žetončićima ne ponavlja. Ipak, moguće je da imati recimo skupinu žetončića u klubu Suverenista ako to bude potrebno kada se bude radilo o pitanjima od nacionalnog interesa, tj. kada bude bila situacija da treba pojačati većinu', smatra.

Na pitanje vidi li u klubu zastupnika Domovinskog pokreta još koje ime koje bi moglo završiti u klubu Suverenista, odgovara: 'Vjerojatno da, jer će sada doći do preraspodjele mjesta u saborskim odborima, pa će se opet pojaviti oni koji su nezadovoljni, a nastat će i dosta ozbiljan problem oko pozicije potpredsjednika Sabora.

Tko je u kojem klubu?

Klub Hrvatskih suverenista do sada su činili: Hrvoje Zekanović, Marijan Pavliček, Željko Sačić i Marko Milanović Litre. Priključuju im se Miroslav Škoro i Vesna Vučemilović.

Nakon Škorina odlaska iz kluba Domovinskog pokreta u njemu su ostali Stjepo Bartulica, Zlatko Hasanbegović, Davor Dretar, Stipo Mlinarić Ćipe, Ivan Penava, Ante Prkačin, Daniel Spajić i Ružica Vukovac. 

Nezavisni zastupnici, bivši pripadnici kluba Domovinskog pokreta su Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan. 

Naime ta je pozicija po broju zastupnika do sada pripadala Domovinskom pokretu te je Škoro bio potpredsjednik Sabora. Ako ta stranka izgubi još jednog zastupnika, uz Škoru i Vučemilović, izgubit će pravo imenovati potpredsjednika Sabora iz svojih redova.

'Kako imamo dva kluba s istim brojem zastupnika, dovoljno je da još jedan ode iz Domovinskog pokreta i da ispadnu iz igre u korist Mosta', dodaje. Na ledu su i Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto, trenutno nezavisni zastupnici koji su ranije izašli iz DP-a. Vidi li Puhovski i njih kod Suverenista?

Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan

Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Da, možda bi i oni mogli otići kod Suverenista jer je u Saboru tehnički jako teško funkcionirati bez kluba, a pogotovo za nekoga tko ima takve enormne ambicije kao gospođa Vidović Krišto. Vjerujem da će pokušati to napraviti. Ona se očito nije mogla dogovoriti sa Škorom i njegovom sestrom da zajedno imaju klub.'

Kako će izgledati odnos Domovinskog pokreta i Suverenista u Saboru? Puhovski smatra da će ta dva kluba biti prisiljena češće biti na istoj poziciji nego što bi im se to sviđalo.

Na pitanje hoće li Škoro unijeti pomutnju u klub Suverenista i pokušati se nametnuti kao frontmen te ekipe s obzirom na to da je ipak on bio u drugom krugu predsjedničkih izbora i s DP-om osvojio velik broj saborskih mjesta, Puhovski odgovara:

'Kako bi pokojni predsjednik Tuđman rekao, mogao bi biti remetilački čimbenik. Škoro je imao značajnih uspjeha u posljednje dvije godine. No on je po svojoj naravi amater i ne misli u političkim kategorijama. To mu je i dalo određenu prednost na izborima za predsjednika jer je bio netko novi, izvana… No sada, kada treba funkcionirati na dnevnoj bazi, taj je amaterski stav više negativan, nego pozitivan. Sigurno će pokušati biti frontmen tog kluba.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!