SMRT NA ULICAMA

Teroristički napad u Londonu - iz minute u minutu

22.03.2017 u 17:20

  • +23

London

Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Bionic
Reading

Petero ljudi je ubijeno, a četrdesetak je ozlijeđeno u središtu Londona nakon što je poslijepodne nepoznati napadač automobilom prvo pokosio ljude na Westminsterskom mostu, a zatim se zabio u ogradu koja okružuje zgradu britanskog parlamenta. Nakon toga je s nožem u ruci iz auta krenuo prema parlamentu te je na ulazu u zgradu izbo jednog policajca da bi ga njegovi kolege ustrijelili. Iz Scotland Yarda su se oglasili kratkim priopćenjem u kojem navode da događaj u Londonu tretiraju kao teroristički čin sve dok se ne pokaže drugačije

Policija je iza 23 sata objavila da je broj poginulih s četri povećan an pet a ozlijeđenih s 20 na više od 40. Među ubijenima su policajac Keith Palmer i napadač čiji identitet nije objavljen.

Britanska premijerka Theresa May, u obraćanju iza 22 sata, potvrdila je da je bio samo jedan napadač, ali i da će policija o cijelom slučaju imati još jednu objavu tijekom večeri.  

'Naše misli i molitve su s onima koji su nastradali. Dopustite da budem jasna. Bilo kakav pokušaj da se pobjede vrijednosti našeg društva osuđen je na propast. Parlament će sutra raditi normalno, Londonci će sutra ustati i imat će svoj uobičajeni dan. Hodat će ulicama, živjeti će svoj život. Nećemo dopustiti da nas glasovi mržnje razdvoje', kazala je May.   

Nešto prije 18 sati  zapovjednik policije BJ Harrington obratio se novinarima kazavši kako je u tijeku istraga protuterorističke jedinice. Zbog napada diljem Londona biti raspoređene dodatne policijske jedinice, s većim naglaskom na centar grada.

Policija je zamolila sve koji imaju snimke događaja da ih dostave policiji i sve koji primijete da se događa nešto neobično da odmah jave snagama reda.

'Sigurnost je naš je prioritet. Molimo građane da ostanu smireni, ali ako vide nešto neobično neka jave policiji', rekao je glasnogovornik.

Javnosti se putem Twittera obratio i gradonačelnik Londona Sadiq Khan i koji je iskazao zahvalnost policiji i hitnoj pomoći, a za sve detaljne informacije građane je uputio na stranice policije.

Premijerka Theresa May, evakuirana je iz parlamenta nekoliko minuta nakon napada i odvezena u Downing Street.

Nekoliko očevidaca je izjavilo za britanske medije da su vidjeli muškarca kako trči mašući nožem i preskače ogradu na ulazu u parlament.

Drugi su vidjeli dvije osobe koje leže na zemlji ispred zgrade parlamenta, u središtu Londona.

"Fotografirali smo Big Ben kada su se svi dali u trk, ugledali smo muškarca u četrdesetim s nožem dugim dvadesetak centimetara. Zatim su se čula tri pucnja. Prešli smo cestu i vidjeli muškarca oblivena krvlju gdje leži na zemlji", rekla je Jyne Wilkinson za britansku agenciju Press Association.

Spasilački helikopter je odmah nakon izgreda sletio na mjesto događaja.

Britanska televizija je objavila snimke automobila koji se zaletio u bočnu sigurnosnu ogradu na westminsterskom mostu ispred parlamenta i Big Bena.

U škotskom parlamentu u Edinburghu nakratko je prekinuta rasprava o referendumu o neovisnosti radi informiranja zastupnika o izgredu u Londonu.

Scotland Yard je početkom ožujka izvijestio da su britanske sigurnosne službe "spriječile trinaest terorističkih napada od lipnja 2013." u Velikoj Britaniji.

Stupanj terorističke prijetnje u Velikoj Britaniji je u kolovozu 2014. označen kao "ozbiljan", na ljestvici s pet stupnjeva. Nakon napada u studenom 2015. u Francuskoj, policija je u Londonu rasporedila dodatnih 600 naoružanih policajaca, pa se njihov ukupni broj popeo na 2800.

Snage sigurnosti pogodile su iz vatrenog oružja napadača ispred britanskog parlamenta u središtu Londona u srijedu, objavili su dužnosnici Donjeg doma, a fotograf Reutersa rekao je da je na obližnjem Westminsterskom mostu nakon zvukova pucnjave vidio najmanje desetak ranjenih osoba.

Dužnosnici su ranije rekli da su najmanje dvije osobe ranjene u pucnjavi ispred britanskog parlamenta, te da su zgradu blokirale snage sigurnosti. Sjednica Donjeg doma parlamenta prekinuta je, a zastupnicima je rečeno da ostanu u dvorani.

 

Svjedoci su napadača, kojeg je policija ubila nakon što je izbo policajca ispred parlamenta, opisali kao srednjovječnog Azijata.

Londonska policija priopćila je da se dogodio "oružani incident" na Westminsterskom mostu nedaleko od zgrade parlamenta. "Policija je poslana na teren", objavljeno je preko Twittera.

Novinar Reutersa koji se nalazi u zgradi parlamenta potvrdio je da su dvije ranjene osobe medicinski zbrinute.

Obližnja postaja podzemne željeznice zatvorena je na zahtjev policije.