DVIJE OBOLJELE OSOBE

Ptičja gripa H7N9 se proširila na još jednu pokrajinu

14.04.2013 u 09:35

Bionic
Reading

Virus ptičje gripe H7N9 proširio se u nedjelju na još jednu kinesku pokrajinu, javlja službena kineska agencija, koja javlja o dvije oboljele osobe u Henanu, zapadno od žarišta bolesti

"Dva nova slučaja su zabilježena u nedjelju u Henanu, u središtu Kine", ističe agencija Xinhua. Do subote je prisutnost virusa H7N9 među ljudima službeno bila ograničena na tri pokrajine na istoku zemlje (Zhejiang, Jiangsu i Anhui) i na općinu Šangaj, istočnu metropolu.

No u subotu je prvi slučaj zabilježen u Pekingu, gdje su vlasti priopćile da je kod sedmogodišnje djevojčice, kćeri trgovaca peradi, otkriven virus te je smještena u bolnicu. Njezino je stanje sada stabilno. Otkako je prije dva tjedna objavljena informacija o prvom slučaju H7N9, bolest je dijagonosticirana kod 51 osobe, od kojih je 11 umrlo.

Prije ovih slučajeva koji su nedavno zabilježeni u Kini, soj virusa ptičje gripe H7N9 nije se prenosio na čovjeka. Kao i kod najraširenijeg soja H5N1, znanstvenici strahuju da bi se zbog mutacije virusa bolest mogla prenositi s čovjeka na čovjeka, što bi moglo prouzročiti pandemiju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istaknula je ovog tjedna da "nema nikakvih naznaka" prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka.