OBJAVLJEN CUSTOM FIRMWARE

PS3 - otvorena vrata piratstvu

05.01.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Jučer smo pisali o pothvatu ekipe pod imenom fail0verflow koja je prvi put uspjela u potpunosti probiti zaštitu PlayStationa 3, a već danas se pojavio prvi softver koji omogućuje modificiranje firmwarea i instalaciju tzv. homebrew datoteka. Pitanje je dana kada će biti moguća i instalacija piratskih igara

PlayStation 3 prvi put se na tržištu pojavio krajem 2006. godine i sve do danas odolijevao je probijanju zaštite. Neke naznake probijanja pojavile su se prije nekoliko mjeseci u vidu PSJailBreaka i PSGroovea, no njihovu prijetnju Sony je otklonio u vrlo kratkom roku nadogradnjom firmwarea.

 

Kao što smo izvijestili jučer, fail0verflow je svoje postignuće predstavio na Chaos Communication Conference nazvavši zaštitu konzole 'epic failom' misleći pri tome na njenu banalnost.

 

Kao rezultat toga, već danas se pojavio prvi softver koji modificira aktualni firmware v3.55 i čini ga podložnim za instalaciju PKG datoteka. Autor softvera je Youness Alaoumi (KaKaRoToKS) koji je objasnio da se zapravo radi o skripti koja adaptira postojeći Sonyjev firmware (provjereno radi na verzijama 3.41 i 3.55), modificira ga i čini spremnim za instalaciju, nakon čega se među opcijama u XMB-u pojavljuje i ona 'Install PKG'. PKG datoteke su u biti tzv. containeri koje Sony koristi za patcheve i PSN downloadove.

 

Ovim softverom još nije omogućeno instaliranje ni igranje piratskih igara, no praktički je pitanje dana kada će se i to dogoditi s obzirom da se ova Alaoumijeva modifikacija pojavila samo dan nakon otkrića kako probiti zaštitu konzole.

 

Kako stvar funkcionira u praksi, provjerite u dva priložena videa: