dnevna bolnica

Prvi specijalist iz dubrovačke bolnice stigao u Dom zdravlja Metković

19.03.2019 u 12:52

Bionic
Reading

Prvi specijalist iz dubrovačke bolnice, specijalist abdominalne i opće kirurgije dr. Ivica Stojanović, stigao je u utorak ujutro u Dom zdravlja Metković u sklopu programa uspostave Dnevne bolnice u Metkoviću

Specijalista Stojanovića dočekalo je desetak prvih pacijenata, a prema dogovoru u Metković bi trebala dolaziti dva specijalista tjedno - utorkom kirurg, dok će se petkom po potrebi pacijenata i kadrovskim mogućnostima dubrovačke bolnice izmjenjivati kardiolog, neurolog, psihijatar, psiholog i logoped, objavila je lokalni Radio Delta Metković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako se rad dnevne bolnice u Metkoviću priprema već godinu i pol dana, a s dolaskom prvog specijalista započelo je njeno uhodavanje.

„Riješili smo pitanje zgrade i dobili građevinsku dozvolu, a sad slijedi javna nabava za izvođenje radova. Ali da ne bismo čekali zgradu, odlučili smo u suradnji s dubrovačkom bolnicom i Ministarstvom zdravstva odmah ići s gostovanjem specijalista. Stanovnici ovog kraja imaju problem u pristupu županijskoj bolnici pa približavamo liječnike pacijentima”, rekao je Dobroslavić.

Naveo je kako je Županija u mjerama poboljšanja zdravstvene usluge u dolini Neretve, prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, organizirala dežurstvo obiteljskog liječnika vikendom u Opuzenu. „U prijedlogu nove mreže hitne medicine još je jedan punkt u dolini Neretve, a nagovaramo ministarstvo zdravstva da se konačno riješi helikopterska hitna služba. Ako se to ostvari, i taj će punkt biti na području doline Neretve”, rekao je Dobroslavić.

Ocijenio je da najjužnija županija ima jako dobru zdravstvenu zaštitu, odlične liječnike i predane medicinske tehničare. „Zahvaljujem im na trudu. Naravno, ne može sve biti savršeno. Ovim mjerama rješavat ćemo udaljenost iz doline Neretve do dubrovačke ili splitske bolnice”, zaključio je župan.

Grad Metković za zdravstvenu zaštitu izdvojio pola milijuna kuna

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je kako se stupanj zdravstvene zaštite u Metkoviću i dolini Neretve poboljšao.

„Ovaj vikend počela su s radom dežurstva liječnika, a danas su u Metković došli specijalisti. Grad brine kako bi poboljšao zdravstvenu zaštitu naših sugrađana pa smo izdvojili pola milijuna kuna, od čega ćemo 300 tisuća kuna dati Domu zdravlja, a 200 tisuća kuna za Hitnu pomoć”, izjavio je Milan.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je da su pri kraju izvedbeni projekt i troškovnik građevinskih radova za dnevnu bolnicu u Metkoviću.

„Sredinom travnja predat ćemo dokumentaciju na nadležno ministarstvo, a nakon toga prema SAFU tzv. Obrazac A za financiranje sredstvima Europske unije”, najavio je Bekić.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac naveo je kako je ta ustanova prikupila ponude za nabavu medicinske opreme te se čeka odluka Grada Metkovića o dotaciji financijskih sredstava u iznosu 300 tisuća kuna.

"Time će se nabaviti sve što se tražilo kroz građansku inicijativu, ali i što struka zahtjeva. Riječ je o transportnom inkubatoru i transkutanom bilirubinometru za novorođenčad, hematološkom analizatoru za punkt u Opuzenu, kako bi se u vrijeme vikenda pokrilo dvadeset osnovnih pretraga, te o dva CRP analizatora za potrebe pedijatrijskih ordinacija. Kroz redovnu nabavu kupit ćemo ležajeve za hemodijalizu, krevet vage i vage za sjedeće pacijente”, istaknuo je Štimac.

Ukazao je da laboratorij u Metkoviću ima preobiman posao te je prenapučen pacijentima.

„Iscrpljivali bi ljude kad bi radili i nedjeljom i noću. Voditeljica laboratorija je bolesna pa je dosta teško organizirati rad u dežurstvu i pripravnosti. Alternativa je nabava istih uređaja na Hitnoj medicinskoj pomoći te na punktu posebnog dežurstva, kako bi liječnici mogli te pretrage raditi bez korištenja laboratorija prije ponedjeljka ujutro”, rekao je Štimac.