SPOJILA IH NACIONALNA SIGURNOST

Prvi sastanak predsjednice i premijera na neutralnom terenu

04.03.2015 u 08:12

Bionic
Reading

Pitanja nacionalne sigurnosti Hrvatske posjest će prvi put za zajednički stol predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića. Dogodit će se to 12. ožujka, za kada je dogovorena sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, piše Večernji list

Zajednički je dogovoreno da se sjednica Vijeća održi u zgradi Sabora RH, potvrđuje glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić.

Odabran je, dakle neutralan teren, a prvi put to je Sabor RH, jer su sjednice Vijeća održavane na Pantovčaku, u vili Weiss te u Visokoj ulici. Bez obzira na vatren politički obračun predsjednice i premijera, održavanje sjednice Vijeća ne može doći u pitanje, jer postoji ustavna i zakonska obveza predstavnika državne vlasti koji moraju usvojiti Godišnje smjernice za rad sigurnosno­obavještajnih agencija. Prijedlog za sazivanje sjednice stigao je u pismu premijera predsjednici, i to u prvom dijelu pisma koje je, svojim drugim dijelom (gdje Milanović usmjerava predsjednicu da osmisli mjere za spas gospodarstva) izazvalo sukob na liniji Pantovčak­ - Banski dvori.

U Uredu predsjednice izražavaju zadovoljstvo što je prihvaćena sugestija predsjednice da se, osim o obavještajno­-sigurnosnim smjernicama, razgovara i o drugoj temi – Strategiji nacionalne sigurnosti RH.

Pantovčak ovdje ima velikih ambicija jer predsjednica i njezin savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu Josip Buljević smatraju da je Strategija koju RH rabi od 2002. uvelike zastarjela i potrebna je izrada drukčije, za narednih 10 godina. U svom pismu predsjednici, premijer je naveo da se s donošenjem smjernica kasni, s obzirom da 'Vaš prethodnik, predsjednik Ivo Josipović, i ja, iz razumljivih razloga nismo to željeli učiniti tijekom predizborne kampanje', ističe Večernji list