ODBOR VIJEĆA SIGURNOSTI

Prvi sastanak o palestinskom zahtjevu za neovisnost

30.09.2011 u 22:44

Bionic
Reading

Odbor Vijeća sigurnosti UN-a za primanje novih članova u Ujedinjene narode u petak se prvi puta sastao kako bi razgovarao o palestinskom zahtjevu za pridruživanjem UN-u

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata odbora Vijeća sigurnosti, koji čine svih 15 članica vijeća, libanonski veleposlanik pri UN-u Nawaf Salam je rekao da se odbor jednoglasno složio nastaviti sastanak idućeg tjedna na razini stručnjaka.

To je bio početak procesa procjene u kojem će Palestinci, sukobljeni sa SAD-om i Izraelom koji se odlučno protive njihvoj kandidaturi za članstvo, pokušati osigurati podršku neodlučnih članica vijeća. Salam je ovoga mjeseca predsjedao vijećem a nigerijska veleposlanica Joy Ogwu u subotu preuzima predsjedanje za listopad, što znači da će ona nadgledati rad odbora.

Zapadni diplomati u vijeću kažu da je palestinski zahtjev osuđen na neuspjeh zbog protivljenja SAD-a no glavni palestinski izaslanik u UN-u, Rijad Mansur, ponovno je izrazio nadu da će odbor brzo prihvatiti zahtjev.

Odbor za članstvo, za razliku od samog Vijeća sigurnosti, daje preporuke na temelju obične većine a niti jedna zemlja ne može uložiti veto. To znači da Palestinci moraju uvjeriti samo osam od 15 čanica vijeća da podrže primanje Palestine kao države članice. Za rezoluciju Vijeća sigurnosti potrebno je devet glasova te da niti jedna od pet stalnih članica ne uloži veto. Ako palestinsko pitanje prođe odbor i proslijedi se vijeću na glasovanje SAD će moći iskoristiti svoje pravo veta da odbaci palestinski zahtjev kao što je i najavio.

Palestinci, rekli su zapadni diplomati, imaju samo šest sigurnih glasova u vijeću. To su Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika i Libanon. Bosna i Herecegovina, Gabon i Nigerija su glasovi u vijeću koji mogu otići na bilo koju od dvije strane. Te tri članice brzo su se našle u središtu intenzivnog lobiranja Palestinaca, Izraelaca i Amerikanaca, rekli su diplomati UN-a.

Palestinci su prošlog tjedna rekli da će uskoro poslati izaslanstva visoke razine u BiH, Gabon i Nigeriju.