USPRKOS KARAMARKOVU UZMAKU

Prvi HDZ-ovac Varaždina objašnjava zašto je dao mandat na raspolaganje

09.06.2016 u 16:14

Bionic
Reading

'Ne odustajem od nakane da svoj mandat predsjednika GO-a HDZ-a stavim na raspolaganje kolegama, bez obzira na sve ovo što se u međuvremenu dogodilo ili će se još dogoditi', rekao nam je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, kojeg smo upitali ima li smisla sazivati GO zbog njegova stava da ostavku u Vladi treba dati i Tomislav Karamarko, kada je i potonji takvu mogućnost jučer najavio

'Smatram da imam, ako ne nikakvu drugačiju, onda moralnu odgovornost prema članovima GO-a koji nisu bili upoznati sa stavom koji smo u ponedjeljak javno izrekli zamjenik predsjednika Robert Gotić i ja. Budući da sam svjestan težine tog stava, uvjeren sam da je nužno vidjeti što kolege misle, odnosno žele li me i dalje na čelu GO-a HDZ-a Varaždin ili ne, bez obzira na to što su me nedavno gotovo jednoglasno izabrali za predsjednika', objašnjava Habijan.

Još nije jasno hoće li sjednica varaždinskoga GO-a HDZ-a, koja se priprema za ponedjeljak, biti otvorena ili zatvorena za javnost.

'Volio bih da svatko u varaždinskom Gradskom odboru kaže što misli o mom stavu, odnosno istupu, a sukladno tome da povuku poteze koje smatraju ispravnim. Ostavljam većini u GO-u da odluči hoće li sjednica biti javna ili ne. U svakom slučaju, volio bih da istupi ostalih članova GO-a budu uistinu iskreni jer samo tako možemo ići dalje u mjesecima pred lokalne izbore, nakon kojih bi Varaždin napokon trebao dobiti gradonačelnika kakvog zaslužuje, a to može dati samo HDZ', kaže Habijan, dodajući da nije opterećen ishodom sjednice jer egzistencijalno ne ovisi o politici, pa razumije i druge koji drukčije na sve gledaju.

Osobno protiv predsjednika HDZ-a, kako dodaje, nije niti ima bilo što protiv, ali je ocijenio da je nužno neke stvari jasno reći i zbog stranke i zbog države, odnosno mogućih posljedica.

'Drago mi je da u tome nisam bio jedini, kao i da je sve veći broj onih koji dijele moje razmišljanje. Eto, i danas je gradonačelnik Šibenika Željko Burić nešto slično rekao. Naglasio bih da moj istup nije bio usmjeren ni protiv koga, već je bio s dobrim namjerama u cilju da se gledaju i stranački i nacionalni interesi. Uostalom, to je moja obveza i dužnost s obzirom na funkciju predsjednika GO-a. U pitanju su velike stvari, kao što je stabilnost hrvatske države, i više nemamo ni mogućnosti ni pravo šutjeti. Izgubili smo šest mjeseci tijekom kojih se nije radilo dobro jer je bilo puno opstrukcija, nije se snašlo... Zato se što prije trebamo primiti posla, a novi izbori tome sigurno ne idu u prilog', naglašava Habijan, vjerujući da postoji mogućnost preslagivanja u Hrvatskom saboru, odnosno Vladi.