republikanci podijeljeni

Prva liga američkih konzervativaca stiže u Mađarsku: Na velebnom Orbanovom skupu nastupaju megazvijezda Fox Newsa i Trumpova omiljena influencerica

12.05.2022 u 11:05

Bionic
Reading

Za tjedan dana u Budimpešti će se okupiti neki od najpoznatijih i najutjecajnijih svjetskih konzervativaca na još jednoj Konferenciji konzervativne političke akcije, a koja prvi put dolazi na europsko tlo. I to kod mađarskog premijera Viktora Orbana, s kojim američki konzervativci pronalaze sve više dodirnih točaka

Konferencija konzervativne političke akcije (CPAC), koju od 70-ih organizira Američka konzervativna unija (ACU), održat će se u Budimpešti od 18. do 20. svibnja, a ugostit će je Centar za temeljna prava, institut povezan s vladom Viktora Orbana.

Prvi je to put da CPAC dolazi u Europu, nakon što su 2017. prvi put otišli izvan SAD-a i održali skup u Japanu. Kao glavni govornik najavljen je mađarski premijer Viktor Orban, a u goste stižu i najdraža Trumpova influencerica Candace Owens, bivši republikanski predsjednički kandidat i senator Rick Santorum, bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus, predsjednik desničarske Slobodarske stranke Austrije Herbert Kickl te predsjednik flamanske radikalno desne stranke Vlaams Belang, Tom Van Grieken.

Iako se spominjao i dolazak brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, on zasad nije najavljen. Zato bi se putem videoveze okupljenim konzervativcima trebao obratiti britanski političar Nigel Farage, predsjednik španjolske desničarske stranke Vox Santiago Abascal, ali i jedna od najvećih zvijezda i najpoznatijih desnih voditelja s Fox Newsa Tucker Carlson, koji je već nekoliko puta boravio u Budimpešti.

Izbor Mađarske kao mjesta u kojem će se održati CPAC zapravo ne iznenađuje. Dobre veze između Orbana i američke desnice započele su još u vrijeme Trumpova mandata, a ovo je samo dodatna gesta. No stari američki konzervativni establišment ne gleda naklono na odlazak u Mađarsku.

Bulcsú Hunyadi, voditelj Programa radikalizacije i ekstremizma u mađarskom think-tanku Political Capital, kazao je za američki blog Hatewatch da je Orbanovo uvođenje 'populističkog radikalnog govora' o 'migraciji, LGBTQI i rodnim pitanjima, protivljenju liberalnim vrijednostima i obrani tradicionalnih kultura' bilo ključno za njegov uspon te pretvaranje u simbol uspjeha međunarodne tvrde desnice.

Međutim, prema pisanju Reutersa, neki republikanci vide konferenciju 'kao test toga koliko su američki konzervativci voljni pridružiti se globalnom pokretu krajnje desnih, Rusiji naklonjenih moćnika koje je prihvatio bivši američki predsjednik Donald Trump'.

Al Cardenas, predsjednik Američke konzervativne unije od 2011. do 2014., nazvao je CPAC-ovo prihvaćanje Orbana zabrinjavajućim, ističući bliske veze mađarskog čelnika s Putinom, 'najopasnijim protivnikom slobodnog svijeta'.

'Orban nije prijatelj demokratskih nacija, a bilo kakve geste ili suradnja s neprofitnim organizacijama SAD-a šalju pogrešan signal ostatku svijeta, posebno usred rusko-ukrajinskog rata', rekao je Cardenas, također nekoć šef floridskog ogranka Republikanske stranke.

  • +6
Pobjednički govor Viktora Orbana Izvor: Profimedia / Autor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

S jedne strane podjele republikanaca su tradicionalni antiautoritarni konzervativci, oni koji cijene osobne slobode, ograničenu vlast i slobodna tržišta, kaže Gregg Keller, izvršni direktor ACU-a od 2011. do 2014. Keller opisuje ovu stariju skupinu kao 'ljude internacionalističkog tipa poput Reagana'. Njihova se ideologija sve više sukobljava s najjačim Trumpovim pristašama, a Keller ih opisuje kao 'populističke, mlađe, izolacionističke ljude' koji na Putinov napad na Ukrajinu gledaju kao na 'nešto što nije njihova briga'. Mnogi pristaše Trumpa dive se Orbanu jer je svoju političku dominaciju koristio za promicanje konzervativne kulturne agende, od mjera imigracije do ograničenja LGBTQI prava.

Održavanjem CPAC-a u Mađarskoj, kaže Keller, 'vidite da se ta dva suprotstavljena gledišta jako sukobljavaju'.

Iako je, kada je pokrenuta 1974., konferencija CPAC izrasla iz suradnje konzervativnih mislilaca i političara, sada se pretvorila u svojevrstan 'tulum' desničarskih slavnih osoba i aktivista. Trumpovim dolaskom na vlast konferencija se iz bastiona tradicionalnog konzervativizma pretvorila u promotivno sredstvo populističkog predsjednika. ACU je nastavio promicati trampizam otkako je bivši predsjednik izgubio izbore 2020. i pokrenuo svoju kampanju za poništavanje rezultata izbora.

Iako se čini da je Orbanova politika u sukobu s načelima CPAC-a, detaljno navedenim u osnivačkoj povelji koja slavi 'inherentna prava pojedinca kroz striktno ograničavanje moći vlasti', mnogi američki konzervativci počeli su zavidjeti Orbanovoj upotrebi moći za nametanje konzervativne kulturne agende, smatra Kim Lane Scheppele, profesorica sociologije i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Princeton koja proučava mađarsku politiku.

'Mađarska je za trampističke republikance postala ono što je Švedska nekada bila za socijaldemokrate - to je dokaz koncepta', rekla je Scheppele.

Rod Dreher, kolumnist The American Conservativea, vidi Orbanovu Mađarsku kao model post-Trumpova konzervativizma.

'Orban, za razliku od mnogih naših konzervativnih političara, shvaća da smo u bitki za obranu naše civilizacije - i bori se tako', rekao je Dreher, dodajući da će CPAC Mađarska pokazati američkim konzervativcima 'kakvo nacionalističko, populističko, konzervativno upravljanje može biti'.