u ožujku

Mađarska će ugostiti globalne desničarske populiste koji podupiru Orbana

26.01.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Mađarska će u ožujku biti domaćin konferencije na kojoj će sudjelovati desničari iz Sjedinjenih Država i Europe, uključujući čelnika španjolske stranke Vox, a taj je skup povezan s američkim konzervativcima, priopćio je u srijedu vodeći provladin think-tank.

Na skupu američkih konzervativaca i čelnika i aktivista iz Europe i Latinske Amerike glavni govornik bit će mađarski premijer Viktor Orban, rekao je Miklos Szantho, ravnatelj Centra za temeljna prava. Orban vodi kampanju za svoj reizbor 3. travnja u utrci koja bi, prema anketama, mogla biti tijesna.

Španjolac Santiago Abascal i Eduardo Bolsonaro, sin brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, prihvatili su poziv, a konferenciji će prisustvovati i nekoliko američkih senatora i zastupnika, rekao je Szantho državnoj novinskoj agenciji MTI.

On nije naveo imena američkih sudionika. Uredi Abascala, Orbana i Bolsonara nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Szantho je rekao da će događaj biti organiziran pod okriljem Konferencije konzervativne političke akcije (CPAC), američkog okupljanja koje organizira Američka konzervativna unija od 1970-ih. CPAC je nedavno brendirao međunarodna izdanja uključujući Sydney i Tokio.

CPAC nije zasad odgovorio na zahtjev za komentarom. Izgleda da je konferencija, koja će se održati 25. i 26. ožujka, usmjerena na jačanje položaja nacionalista Orbana u Europi uoči izbora, na kojima će se prvi put nakon 12 godina suočiti s ujedinjenom oporbom.

Ovaj događaj bi također mogao pomoći američkoj desnici da ojača veze s Europom. Bivši američki predsjednik Donald Trump podržao je Orbana kao kandidata 3. siječnja, pohvalivši ga zbog zaustavljanja ilegalne imigracije.

Szantho je rekao da će CPAC u Mađarskoj poslužiti kao "točka povezivanja" za konzervativce na Zapadu i pokazati da mogu surađivati ​​na međunarodnoj razini.