priča o totalitarizmu

Prst u oko Kini: Kazalište na Tajvanu prikazuje hongkonšku predstavu o trgu Tiananmen

03.06.2023 u 08:34

Bionic
Reading

Tajvansko kazalište prikazuje hongkonšku predstavu o Trgu Tiananmen kako bi obilježilo 34. godišnjicu gušenja protesta u Pekingu, što govori o smanjenju sloboda u bivšoj britanskoj koloniji gotovo jednako koliko i o krvoproliću 1989.

Tajvanska kazališna skupina Shinehouse, uz potporu skupine za ljudska prava Amnesty International, postavlja šest predstava "35. svibnja" u Taipeiju od 2. do 4. lipnja. Predstava govori o roditeljima koji tuguju za sinom ubijenim na Trgu Tiananmen.

Mjere vlasti u Hong Kongu gotovo su ugasile ono što su nekoć bila najveća bdijenja koja su obilježavala gušenje prodemokratskih prosvjeda na Trgu Tiananmen, ostavljajući gradovima poput Londona, New Yorka, Berlina i Taipeija da sačuvaju sjećanje.

"Ne govori se samo o 4. lipnju 1989., već se govori o svim vrstama autoritarnih i totalitarnih situacija", rekao je redatelj Shinehousea Chung Po-yuan za Reuters, objašnjavajući važnost dovođenja predstave na Tajvan.

Posljednji put predstava je prikazana u Hong Kongu 2020. prije donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo gradu kasnije te godine.

Prikazana je online zbog ograničenja vezanih uz covid-19.

Kazališna grupa koja ga je postavila, Stage 64, raspala se 2021., navodeći pritisak zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Predstava nije službeno zabranjena u Hong Kongu, ali malo tko sumnja da bi je vlasti u gradu u kojem je gušenje Tiananmena postalo tabu tema spriječile.

Savez hongkonških aktivista koji je organizirao godišnje bdijenje za Tiananmen raspušten je nakon uhićenja nekoliko njegovih čelnika 2021.

Trojica su optužena za poticanje subverzije i suočavaju se s kaznom do 10 godina zatvora.

Čak i u demokratskom Tajvanu, koji Peking smatra svojim teritorijem, glumci su bili nervozni zbog sudjelovanja u predstavi, rekao je Chung.

Neki su bili zabrinuti za svoje karijere ili sudbinu obitelji i prijatelja u Kini.

"Svatko ima nevidljivi strah. Glumci su zapravo prilično hrabri", rekao je Chung.

Neki će glumci koristiti umjetnička imena, a dva hongkonška glumca nosit će maske.