najgore na sjeveru

Gotovo 300 vatrogasaca borilo se s posljedicama nevremena i tuče koji su noćas poharali Hrvatsku

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 03.06.2022 10:02
  • Objavljeno 03.06.2022 u 10:02
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Snažno nevrijeme s tučom koje je u četvrtak popodne i navečer pogodilo kontinentalni dio Hrvatske prouzročilo je brojne štete, najviše u Krapinsko-zagorskoj županiji, a na sanaciji je bilo angažirano gotovo 300 vatrogasaca, priopćila je u petak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

"Najviše štete je zabilježeno u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je na području cijele županije, a posebno na području Oroslavja, Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska sela jako nevrijeme praćeno velikom količinom tuče, jakom kišom i vjetrom izazvalo prekid prometa. Stabla i granje padale su po prometnicama, a velike štete su nastale na krovištima i poljoprivrednim kulturama. Na 12 tehničkih intervencija bilo je angažirano oko 55 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila", izvijestilli su iz HVZ-a.

Vatrogasci s područja cijele županije su radili na uklanjanju stabla i granja, na sanaciji posljedica radi plavljenja prometnica što je uključivalo čišćenje prometnica od nanosa blata, dijelova krovišta, izrade zečjih nasipa te na ispumpavanju podrumskih i kućnih prostora.

U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježena 21 tehnička vatrogasna intervencija na sanaciji posljedica nevremena, a kumulativno je bilo angažirano oko 70 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila te su uklanjali stabla i granje na prometnicama, sanirali krovišta kuće, ispumpavali podrume, poslovnih prostora i kuća.

Na području Grada Zagreba u devet intervencija vatrogasci su uklanjali stabla i granje te ispumpavali vodu. Na intervencijama je bilo angažirano 28 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Grada Zagreba, te DVD Zapad i Planina Gornja.

  • +4
  • +1

Munje iznad Zagreba tijekom nevremena

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babić

U Zagrebačkoj županiji vatrogasci su intervenirali 22 puta. Na terenu je kumulativno bilo angažirano oko 110 vatrogasaca s 30 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su u Zagrebačkoj županiji uklanjali stabla i granje na prometnicama i javnim površinama, sanirali dijelova krovišta kuća, ispumpavali podrume, kuće i garaže.

Ravnateljstvo Civilne zaštite izvijestilo je jutros kako je olujno nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom jučer, u večernjim satima, zahvatilo dijelove Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije te Grad Zagreb.

U Zagorju poteškoće i s opskrbom električnom energijom

Područje Krapinsko-zagorske županije olujno nevrijeme zahvatilo je sinoć u 20 sati. Velika količina kiše koja je pala uzrokovala je plavljenje podrumskih prostorija kuća u mjestima Risvica, Veliko Trgovišće, Jezero Klanječko, Stubičke Toplice, Klanjec, Kladnik, Kumrovec te Zagorska Sela. Zbog nanosa blata i vode na DC 229 između mjesta Miljana i Plavić, intervenirali su djelatnici Županijske uprave za ceste. Bilo je poteškoća u opskrbi električnom energijom. Građani su prijavili i veću materijalnu štetu, uzrokovanu tučom, na usjevima, vinogradima i voćnjacima. Voditelj Službe civilne zaštite Krapina obišao je najugroženija područja.

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je u 22 sata zapadni dio Zagrebačke županije, a najviše Jastrebarsko, Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić. U mjestima Čeglje i Gudci tuča je oštetila više krovova na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima. Jak vjetar uzrokovao je rušenje stabala na kolnik te su komunalne službe i vatrogasci radili na njihovom uklanjanju.

Nevrijeme sa jakim vjetrom i kišom u 22 sata zahvatilo je i Grad Zagreb. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb uklanjali su grane koje su pale na tlo i stablo koje je palo na parkirano vozilo.

Zbog olujnog nevremena koje je počelo oko 22,30 sati i trajalo do ponoći na području Sisačko-moslavačke županije Županijski centar 112 Sisak zaprimio je više dojava iz Siska, Petrinje i Kutine o poplavama u stambenim objektima i na prometnicama. U naseljima Joševica, Maja i Dvorišće stabla su se srušila na prometnice, a u Dvorišću i betonski stup Elektre. U mjestu Orleković na promenicu D36 srušio se bor. Na intervencije su izašle komunalne službe, vatrogasci JVP Sisak, JVP Petrinja, dobrovoljna vatrogasna društva, komunalne službe te timovi HEP-a, Cesta Sisak i nadležnih policijskih postaja, stoji u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!