izbori u bjelorusiji

Protiv 'posljednjeg europskog diktatora' Lukašenka ide žena koju nisu pokolebale niti prijetnje da će joj oteti djecu

16.06.2020 u 18:07

Bionic
Reading

Protukandidatkinja aktualnom bjeloruskom predsjedniku Aleksanderu Lukašenku izjavila je u utorak da nastavlja s kampanjom, unatoč tome što je primila prijetnje da će joj oteti djecu

Svetlana Tihanouskaja vodi kampanju umjesto svoga supruga, blogera i kritičara Lukašenka koji je prošli mjesec uhićen zbog prijetnje javnom redu i miru i prijete mu tri godine zatvora.

U videu objavljenom u utorak, u suzama je rekla da je primila anonimne telefonske prijetnje da će joj oteti djecu ako ne prekine kampanju.

Poziv je uslijedio neposredno prije nego što je trebala predati 100.000 potpisa za kandidaturu.

"Suočena sam s izborom: moja djeca ili nastavak borbe", rekla je Tihanouskaja. Kasnije je istaknula da ide dalje jer je to "jedini način da pomogne svome suprugu".

Lukašenko 26 godina vlada zemljom uz slabašnu oporbu. Vlasti su proteklih tjedana pokrenule sudske postupke protiv nekoliko njegovih suparnika, nakon što su birači u dugačkim redovima čekali kako bi potpisima podržali njihovu kandidaturu na izborima.

Predsjednik se trenutno suočava s najvećim izazovima svojoj vladavini, jer su frustracije zbog koronakrize i gospodarskih posljedica te kršenja ljudskih prava osnažile protivljenje njegovoj vlasti.

Tihanouskajin suprug Sjarhei Cihanouski popularizirao je slogan "zaustavite žohara", usporedivši Lukašenka s likom iz dječje bajke.

Predsjednički izbori održavaju se 9. kolovoza.