KOSOR UVJERAVA JAVNOST

'Protiv korupcije do zadnjeg daha!'

16.09.2010 u 15:21

Bionic
Reading

'Nastavljamo borbu s korupcijom do zadnjeg daha', poručila je danas premijerka Jadranka Kosor na početku sjednice Vlade. Kao i bezbroj puta do sada, ponovila je kako je to jedan od triju stupova rada njezinog kabineta. Ostala dva su pregovori o ulasku u EU te provedba programa gospodarskog oporavka

Premijerka je poručila 'onima koji to žele čuti' da Vlada provodi gospodarske reforme te da svaki građanin to može lako kontrolirati. Najavila je da će uskoro izaći s novim mjerama.

'Ovih dana predstavit ćemo 10-ak investicijskih projekata s vrlo jasnim vremenskim razdobljem realizacije', otkrila je Kosor.

Prema uredu predsjednika Ive JosipovićaVlada je, istaknula je premijerka, poslala popis svih mjera iz programa gospodarskog oporavka koje je dosad završila.

Novi ovršni postupak

U saborsku proceduru Vlada je uputila konačni prijedlog ovršnog zakona i zakona o javnim ovršiteljima. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naveo je kako je dosadašnji ovršni postupak bio prespor i to, između ostaloga, zato što su sudovi donosili presude i provodili ovrhu.

Prema novom zakonu, postupak će sada voditi javni ovršitelj i osobe od javnog povjerenja, a sudovi samo nadgledati njihov rad. Ovakav sustav, rekao je Bošnjaković, ima 19 od 27 zemalja EU.

'Siguran sam da ćemo ovako postići bolje rezultate. Javni ovršitelji bit će zainteresirani za što brže provođenja ovrha, a pravosuđe će biti rasterećeno od postupka koji i onako nisu bili u njegovoj nadležnosti, rekao je Bošnjaković.

Pravilnik o prodaji dionica u državnom vlasništvu

Vlada je donijela pravilnik o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela tvrtki u vlasništvu države javnom dražbom na burzi.

Tako će se na burzi javnom dražbom prodavati dionice samo onih tvrtki u kojima udio državnog portfelja prelazi 50 posto temeljnog kapitala, i to ako temeljni kapital nije veći od pet milijuna kuna.

Početna cijena dionica utvrđivat će se ovisno o tome koliko su dionice likvidne. Za one dionice s kojima se redovno trguje početna cijena bit će zadnja postignuta prosječna cijena na burzi. Početna cijena za nelikvidne dionice bit će zadnja postignuta prosječna cijena u zadnjih 12 mjeseci.

Novi zakon o referendumu tek za šest mjeseci

Vlada je predložila Saboru ustavni zakon koji određuje kada će pojedini zakoni biti usklađeni s ustavnim promjenama donesenim u lipnju 2010.. Određeno je da se zakoni, među kojima je i onaj o referendumu, moraju uskladiti s Ustavom u roku od šest mjeseci od dana proglašenja novog Ustavnog zakona.

Ovo znači da ako Sabor odluči raspisati referendum o izmjenama ZOR-a, on bi se sukladno ovome provodio po važećem zakonu, a ne izmijenjenom Ustavu, tako da bi sindikate trebalo podržati više od 50 posto upisanih birača, a ne kako Ustav propisuje više od 50 posto birača izašlih na referendum.

Donesena je i Nacionalna strategija zaštite mentalnog zdravlja, a resorni ministar Darko Milinović ustvrdio je kako od duševnih bolesti umire 15 stanovnika na 100 tisuća, a u primorskim županijama stopa smrtnosti od tih bolesti do pet puta manja.