KRVAVA NOĆ U BELFASTU

Protestanti i policija u sukobu zbog zastave

08.12.2012 u 16:57

Bionic
Reading

Najmanje osam policajaca je ozlijeđeno tijekom noći u neredima koji su izbili u Sjevernoj Irskoj zbog odluke o uklanjanju britanske zastave sa zgrade gradskog poglavarstva u Belfastu, a policija je upozorila ljude da se ne pridružuju nastavku prosvjeda, izvješćuje u subotu Reuters

U ponedjeljak su republikanski gradski vijećnici, koji čine većinu u gradskim vlastima, izglasali uklanjanje zastave, osim tijekom 17 dana u godini za vrijeme državnih blagdana, što je izazvalo revolt probritanskih lojalista. Britanska se zastava neprekinuto vijorila od 1906. godine

Deseci mladih, ogrnuti britanskim zastavama, sukobili su se s policijom bacajući cigle i molotovljeve koktele, a najžešći je okršaj izbio u Newtownabbeyu, većinski protestantskom području 10-ak kilometara sjeverno od središta Belfasta.

Probritanski lojalistički plitičari, koji dijele vlast s proirskim Sinn Feinom, osudili su nasilje i optužili paravojnu protestantsku skupinu Dobrovoljačke snage Ulstera za poticanje na pobunu i nerede.

Tijekom tri desetljeća sukoba između katolika koji su tražili pripajanje Irskoj i protestanata koji žele ostati dio Ujedinjenog kraljevstva poginulo je oko 4.000 ljudi.