ALBANSKA OPORBA

Prosvjednici krenuli prema vladi

30.04.2010 u 20:57

Bionic
Reading

Više desetaka tisuća prosvjednika kretalo se u petak navečer prema sjedištu albanske vlade u Tirani na poziv oporbene Socijalističke stranke (PS) tražeći novo prebrojavanje glasova s parlamentarnih izbora 28. lipnja 2009

Taj prosvjed kojim je PS pozvala svoje simpatizere u cijeloj zemlji da se mobiliziraju, posljednji je rezultat političke krize koja potresa zemlju nakon od tih izbora, čije rezultate socijalisti i dalje osporavaju.

'Sada je zadnji čas', vikao je socijalistički zastupnik Gramoc Ruci koji tvrdi da je sto tisuća prosvjednika odgovorilo na poziv Socijalističke stranke.

'Ovo je manifestacija bez ograničenja vremena. Naš jedini scenarij je otpor i naše jedino sredstvo je prosvjed', rekao je čelnik Socijalističke stranke i gradonačelnik Tirane Edi Rama na konferenciji za novinare nekoliko sati prije skupa.

Rama je rekao da će odlučnim potezima, pa i građanskim neposluhom prisiliti vladu da bude transparentna u pogledu izbora koji su bili obilježeni prijevarama i prisiliti ju na odlazak.

On je pozvao albanskog premijera Salija Berishu da otvori biračke urede ili da ode. Vlada odbija ponovno prebrojavanje glasova i ističe da je pravosuđe odbacilo taj zahtjev.

Berisha je formirao novu vladu nakon tih izbora, uz podršku male oporbene stranke Socijalističke stranke integracije čiji je dužnosnik Ilir Meta ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera.