KAOS U TIRANI

Prosvjednici bacaju molotovljeve koktele na zgradu albanske vlade ​

20.02.2024 u 23:21

Bionic
Reading

Oporbeni prosvjednici gađali su u utorak zgradu albanske vlade molotovljevim koktelima i kamenjem, optužujući državne dužnosnike za umiješanost u organizirani kriminal i korupciju nakon što je njihov čelnik stavljen u kućni pritvor

Tisuće su se okupile ispred sjedišta vlade u glavnom gradu Tirani dok su pripadnici interventne policije bili pozvani da ograde ured premijera Edija Rame. Zasad nema izvješća o ozlijeđenima, ozbiljnoj šteti ili uhićenjima.

Glavna oporbena Demokratska stranka optužuje Ramu za nepotizam i korupciju za koje kaže da mnoge mlade potiče da emigriraju u potrazi za boljim životom u zapadnoj Europi.

Prosvjednici su odabrali utorak za skup u znak sjećanja na 20. veljače 1991. kada su prodemokratski prosvjednici srušili kip dugogodišnjeg albanskog komunističkog diktatora Envera Hoxhe.

"Danas smo ovdje da srušimo Ramin režim koji je gori od režima Envera Hoxhe", rekao je Syle Xhebexhia, prosvjednik koji je rekao da je putovao preko 100 kilometara kako bi prisustvovao prosvjedu u Tirani.

Čelnik oporbe Sali Berisha obratio se prosvjednicima putem videolinka iz kućnog pritvora. Protiv njega se vodi istraga zbog navodne korupcije dok je bio premijer od 2005. do 2013. godine.

Berisha je zanijekao nedjelo, optužujući Ramu za političku osvetu čiji je cilj ušutkati protivnike. Rama to poriče.

Tužitelji tek trebaju odlučiti hoće li podići službenu optužnicu protiv Berishe ili je odbaciti.

"Edi Rama, slično kao i drugi diktator (Hoxha), koncentrirao je sve ovlasti u svojim rukama i želi Albaniju bez opozicije", rekao je Berisha prosvjednoj masi.

Berisha se redovito obraća pristašama s balkona svog stana u središtu Tirane.