OPET NEMIRNO U EGIPTU

Prosvjedi zbog preblage kazne Mubaraku

02.06.2012 u 22:06

Bionic
Reading

Tisuće Egipćana prosvjedovale su u subotu u Kairu i nekoliko većih gradova protiv politike vojne vlasti i kazne doživotnog zatvora koju mnogi drže preblagom za bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka osuđenog zbog suučesništva u ubojstvu oko 850 ljudi koji su prosvjedima 2011. tražili Mubarakov odlazak s vlasti te zbog oslobađajućih presuda drugim visokim dužnosnicima.

Prosvjednici su izvikivali "Dolje vojne vlasti", koje vode državu nakon Mubarakova svrgavanja u veljači 2011. Na doživotni zatvor osuđen je Mubarakov bivši ministar unutarnjih poslova Habib el-Adli, dok su Mubarakovi sinovi Alaa i Gamal osuđeni za korupciju na vremensku kaznu koju su već odslužili u pritvoru, a šest ostalih visokih dužnosnika je oslobođeno svih optužbi.

"Ili ćemo postići pravdu za svoje mučenike, ili ćemo i sami umrijeti poput njih", izvikivali su okupljeni na trgu Tahrir.

"Ako mislite da je stari režim pao, varate se. Izvorna verzija režima je u prijenosu", pisalo je na jednom transparentu. U Aleksandriji se okupilo između 4000 i 5000 prosvjednika, u Ismailiji oko 1500, a u Port Saidu oko 2000, prenio je France presse.

Sudac Ahmed Refaat je početak Mubarakova suđenja 3. kolovoza prošle godine nazvao "povijesnim danom" i zahvalio Egipćanima što su srušili Mubaraka, kojeg su mnogi od njih znali kao jedinog vladara. Međutim, brojni su Egipćani nezadovoljni i kaznu drže preblagom, a napose Muslimansko bratstvo koje je i pozvalo na prosvjede.

Mubarakov odvjetnik najavio je da će se žaliti na presudu.