NAJSPORIJA BRZA CESTA NA SVIJETU

Prosvjed usred gužve: Vide li se iz Zagreba Split i Omiš?

02.08.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Građanska inicijativa za izgradnju brze ceste Trogir - Omiš, koja već godinama zahtijeva izgradnju istočnog dijela splitske obilaznice od Stobreča do Omiša, u subotu je ponovo organizirala prosvjed. Vozačima u beskrajnim kolonama koje su se stvarale od ranog jutra dijelili su se leci i boce vode

Dvadesetak kilometara duga prometnica vječno se nalazi u planovima nekoliko posljednjih hrvatskih vlada, no izuzev malenog segmenta istočno od Omiša - koji se gradi već punih pet godina - projekt se nije maknuo dalje od planiranja. Po zadnjim izjavama ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, buduća brza cesta bit će uvrštena u nacionalne prioritete tek za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

Potez za koji bi u normalnim okolnostima trebalo tek petnaestak minuta vožnje u ljetnim mjesecima prolazi se i po nekoliko sati, pa turisti nerijetko brže prispiju od Švedske do Splita nego od Splita do Omiša ili Makarske. Gužve vladaju tijekom cijele godine jer je splitska obilaznica po službenim mjerenjima Hrvatskih cesta najopterećenija hrvatska prometnica - ljetni prosjek na nekoliko točaka je 50 tisuća vozila, odnosno čak i više od naplatnih kućica Lučko kod Zagreba. Zimi ih je više nego na nedavno izgrađenoj obilaznici Rijeke.

'Prozirna obećanja svaki put dolaze u isto vrijeme, godinu dana prije izbora. Otvaraju se kameni temeljci svake četiri godine, režu se crvene vrpce, ali tom cestom snova nikako da prođu automobili. Ni ova vlada nije svjesna da je Jadranska magistrala od Trogira do Omiša najzagušenija prometnica u Hrvatskoj', žale se članovi ove građanske inicijative.

'Osim problema za turiste, onemogućen je i normalan život ljudima koji žive na ovom pravcu, odlazak na posao, odlazak liječniku... A alternativni pravac ne postoji. Najnovije najave o završetku do 2020. godine su još jedan rok koji nećemo dočekati. Ne želimo više čekati, želimo rezultate odmah!', stoji u letku inicijative koju su prije nekoliko godina pokrenuli nezavisna splitska vijećnica Marijana Puljak i šef gradskog HSLS-a Tonći Blažević.

Građane su pozvali da telefonom, e-mailom, Facebookom i svim ostalim kanalima osobno naprave pritisak na Vladu, kako bi omogućila normalan život za 500 tisuća stanovnika ovog područja i skoro istom broju turista koji mu gravitiraju svakog ljeta.