udruga resnik

Prosvjed pred skupštinom: Grad Zagreb realizira izgradnju još jednog Jakuševca

06.03.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Udruga za zaštitu okoliša Resnik usprotivila se u ponedjeljak namjeri Grada Zagreba da se u zagrebačkom Resniku izgradi tzv. privremeno skladište građevnog materijala, smatrajući da takva gradnja nije utemeljena na propisima i da je ekološki i zdravstveno štetna

"Grad Zagreb realizira daljnju izgradnju još jednog Jakuševca u Resniku, sada i novog opasnog, skupog i nepotrebnog smetlišta posebne kategorije otpada raspisivanjem nadmetanja za izvođenje radova, čiji rok za podnošenje ponuda istječe danas", priopćila je predsjednica te udruge Branka Genzić-Horvat.

Tvrdi da je riječ o takozvanom „privremenom skladištu“, jer je ono privremeno samo po nazivu.

Genzić-Horvat kaže da je posao vrijedan 1.7 milijuna eura (bez PDV-a) sredstava građana Grada Zagreba "daljnji ustupak gradonačelnika otpadnim građevinskim interesnim grupacijama na štetu interesa građana".

Tvrdi da se iza floskule „privremenog“ skladišta krije izgradnja niza objekata trajnog karaktera sa upravnom zgradom, dvije otvorene drobilice građevnog otpada, separatorom, obradom građevnog otpada, skladištenjem, te još jednim novim odlagalištem građevnog otpada.

Tvrdi da će se proizvoditi iznimno opasne mikro lebdeće čestice koje uzrokuju ogromne probleme na zdravlje ljudi i okoliš u gusto naseljenom području.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Istaknula je da na tom području više od 30 OPG-ova proizvodi hranu i opskrbljuju poljoprivrednim proizvodima Grad i gradske tržnice.

Grad: To je privremena lokacija

U Gradu Zagrebu ističu kako se radi o privremenoj lokaciji. Ne radi se o deponiju, nego o skladištu i bit će organizirana oporaba građevnog materijala.

Riječ je o obvezi koja proizlazi iz Zakona o obnovi i s njim povezanog programa mjera kojom se od jedinica lokalne samouprave tražilo da odrede lokaciju i način zbrinjavanja materijala prilikom obnove od potresa.

Slijedom toga Gradska skupštine donijela je odluku o lokaciji koja je pomno prostudirana. Nalazi se na predjelu Žitnjaka, sjeverno od pročistača otpadnih voda, uz Čulinečku cestu.

  • +7
Ispred Gradske skupštine održan prosvjed Udruge za zaštitu okoliša Resnik Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

U Generalnom urbanističkom planu ta zona nosi oznaku "I" - Industrija. Na toj lokaciji već se nalazi betonara s pripadajućim deponijem građevinskog materijala.   

Vezano za natječaj Grada za izgradnju tog privremenog skladišta, glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj Hini je izjavila da je procedura ista kao i za sve javne nabave. Postoji

Povjerenstvo za javnu nabavu koje pregledava i ocjenjuje prijave sukladno zakonu.