MAJKE IZ ŠKOLSKIH KLUPA

Prošle godine u Splitu rodile 44 maloljetnice

13.05.2009 u 08:36

Bionic
Reading

Prošle godine, prema podacima Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, rodile su 44 adolescentice

Riječ je uglavnom o starijim maloljetnicama, no i nekoliko mlađih djevojaka je postalo majkama. Splitska statistika maloljetnih majki ipak je niža i od svjetskog i od hrvatskog prosjeka.

Prema iskustvima ginekologa dr. Damira Roje, buduće majke se vrlo različito ponašaju kada im liječnici čestitaju na trudnoći. 'Djevojke se češće ponašaju vrlo zrelo, brine ih kako će iznijeti trudnoću, dok neke uopće nisu svjesne što im se događa. Dodatni problem je činjenica da se zbog njihove maloljetnosti i u vrijeme samog poroda suglasnost za medicinske zahvate mora tražiti od njihovih roditelja, ili rjeđe od punoljetnog supruga. Očeve većinom ne vidimo, ali to nije razlika s obzirom na ostale dobne skupine', objašnjava dr. Roje za Slobodnu Dalmaciju, napominjući da mladi nisu dovoljno upoznati sa svojom spolnošću i rizicima zbog neodgovornog i nezrelog shvaćanja spolnosti.

U udžbeniku za biologiju za srednje škole u poglavlju o spolno prenosivim bolestima autori ne spominji HPV niti klamidiju. 'U drugom udžbeniku se cijele tri rečenice odnose na HPV, ali zato nema nijedne riječi o kontracepciji', tvrdi Sanja Cesar, psihologinja iz Centra za edukaciju, istraživanje i savjetovanje.