saborska rasprava

Prošao amandman Marijane Petir za pomoć progonjenim kršćanima, Petrov ministrici Vučković: Nemojte zaboraviti otkud ste došli, tu ćete se i vratiti

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2020 13:27
  • Objavljeno 23.11.2020 u 13:24
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnica Vlade je u ponedjeljak, u nešto izmijenjenom obliku, prihvatila amandman nezavisne Marijane Petir na prijedlog državnog proračuna da se unutar Ministarstva vanjskih poslova 1,5 milijuna kuna izdvoji za pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi

Na razdjelu Ministarstva vanjskih poslova otvorit će se nova proračunska aktivnost i 1,5 milijuna kuna za pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi rasporediti sa stavke za razvojne suradnje, kazala je državna tajnica u Ministarstvu Andreja Metelko -Zgombić prihvaćajući amandman Petir.

Ostale predložene amandmane na proračun za 2021. na poziciji Ministarstva vanjskih poslova Vlada je odbila, među kojima i onaj Kluba zeleno lijevog bloka da se izdvoji 30 milijuna više za pomoć organizacijama koje se bave razvojnom suradnjom i humanitarnom djelatnošću u inozemstvu.

Nisu prihvaćeni ni amandmani kojima je oporba predložila preraspodjelu sredstava unutar Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva kulture i medija i Ministarstva poljoprivrede.

Među njima je i amandman Mosta da se milijun kuna izdvoji za obilježavanje mjesta stradavanju u Domovinskom ratu u Dubrovniku, amandman Kluba zeleno lijevog bloka da se dva milijuna kuna izdvoji za obnovu spomenika NOB-a kao i amandman Kluba Glasa, IP-a i Pametnog da se povećaju sredstva za psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć stradalnicima u Domovinskom ratu.

Vlada je odbila i amandman kojim je oporba tražila na poziciji Ministarstva kulture sredstva primjerice za Memorijalni centar žrtava totalitarnih režima, za osvjetljavanje tvrđave Topana, za uređenje starokršćanske bazilike u Zmijavcima, za uređenje i zaštitu nalazišta čovječje ribice Krčevac, kao i za osvjetljavanje Đakovačke katedrale.

Nisu prošli ni amandmani Kluba Glasa, IP-a i Pametnog da se osigura 8 milijun kuna za potpore samostalnim umjetnicima i povećaju subvencije za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama za 3 milijuna kuna.

Odbijeni su i amandmani Mostovog Mire Bulja da se osiguraju veća sredstva za sanacija Dioklecijanove palače i sanaciju stadiona Poljud, kao i IDS-ovi za rekonstrukciju muzeja Poreštine ili sanaciju Eufrazijeve bazilike.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković odbila je pak sve amandmane koji se tiču njezina ministarstva a kojim je oporba tražila više za stočarsku proizvodnju, pomoć govedarstvu i svinjogojstvu, za šume.

„Nemojte zaboraviti odakle ste došli,, tu ćete se i vratiti” , poručio je Božo Petrov (Most) ministrici Vučković nezadovoljan neprihvaćanjem amandmana kojim bi se 10 milijuna kuna osiguralo za azil a napuštene životinje u Dubrovniku, te 5 milijuna kuna za Centar za agrume u Opuzenu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!