VEĆI NEGO LANI

Proračun Zagrebačke županije za 2017. godinu 603 milijuna kuna

01.12.2016 u 15:11

Bionic
Reading

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2017. koji iznosi 603.027.278,00 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 6,76 posto

Ovo je druga godina zaredom da Proračun, sukladno uputama Ministarstva financija, uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i školstvu te ostalih proračunskih korisnika. Kada se uzmu prihodi Proračuna za proračunske korisnike, vidljivo je da izvorni Proračun Zagrebačke županije za 2017. iznosi 342.541.848,00 kuna i veći je za 8,94 posto u odnosu na rebalans Proračuna iz 2016. godine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić Proračun za iduću godinu ocijenio je kao razvojan, socijalan i realan. 'Povećanje Proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU-a te kreditnog zaduženja za investicije u školstvu i zdravstvu.

Nadam se kako će najavljene kompenzacijske mjere Vlade RH, koje će djelovati neutralno na smanjene prihoda od poreza na dohodak zbog sveobuhvatne porezne reforme, uistinu se i ostvariti jer će se inače jedinice lokalne i regionalne samouprave naći u velikim problemima', izjavio je Kožić, posebno istaknuvši kako Zagrebačka županija u 2017. neće smanjivati financijska sredstva namijenjena za zdravstvo, kulturu, sport, vatrogastvo, rad braniteljskih i umirovljeničkih udruga itd, priopćili su iz Zagrebačke županije

Kao i prethodnih godina, najviši iznos izvornog Proračuna namijenjen je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu. Naime, iz ovog odjela u ovoj godini izdvojit će se do sada najveći iznos za kapitalnu izgradnju i to oko 47,5 milijuna kuna. Između ostalog, u 2017. planira se završetak dogradnje OŠ Bedenica, zatim dogradnja i rekonstrukcija OŠ Bistra, izgradnja nove osnovne škole u Jastrebarskom te sportske dvorane u Klinča Selima i Posavskim Bregima. Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 51.361.050,00 kuna, od čega je 10 milijuna kuna namijenjeno izgradnji prve faze proširenja SB Naftalan.