ZAGREBAČKA KASA

Proračun u 2009. bit će 8 milijardi kuna

12.11.2008 u 16:00

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo predložilo je da proračun za 2009. godinu iznosi osam milijardi kuna, što je za 4,99 posto povećanje u odnosu na proračun iz 2008. koji nakon rebalansa umjesto 7,45 milijardi iznosi 7,62 milijarde kuna. Da bi bio prihvaćen 1

'I prije nego smo dobili naputak od Ministarstva financija, koji je upućen svim jedinicama lokalne uprave i samouprave, u kojem sugeriraju i traže da se proračunu za 2009. pristupi konzervativnije i racionalnije, Grad Zagreb je to već učinio. Proračun bi bio i devet milijardi kuna da nije smanjen zbog ukidanja poreza na dobit koji se trebao sliti u gradsku kasu.

Ako netko treba zategnuti remen, onda je to zadnji Grad Zagreb. U 2007. smo izgubili 800 milijuna kuna, a u 2008. cijelu milijardu kuna zbog poreza na dobit. Zbilja ne znam što bismo još trebali napraviti da bi proračun bio manji', kazao je pročelnik Gradskog ureda za financije i član Gradskog poglavarstva Slavko Kojić.

Premda je premijer Ivo Sanader predložio socijalnim partnerima i jedinicama lokalne samouprave da se u 2009. godini odgodi rast svih plaća u državi, prema prvotnoj projekciji proračuna Grada Zagreba za plaće zaposlenika u 2009. trebalo bi se izdvojiti 8,5 posto više novca nego u ovoj godini.

'Grad Zagreb ima potpisan kolektivni ugovor koji ima određenu zakonsku obvezu i koju ne može prekršiti. Ukoliko bismo jednostrano zamrznuli plaće, prekršili bismo dogovoreno i ogriješili se o zakon. Promjena kolektivnog ugovora implicira dugotrajne pregovore sa socijalnim partnerima.

Ono što mogu reći jest da Grad neće kroz intervencije u proračunu dirati u stečena prava osoba slabijeg imovinskog statusa, penzionera, ali je sve drugo, uključujući i zamrzavanje plaća, podložno promjeni', naglasio je Bandić i dodao kako još ima rezervi da se stvari režu na način da se još reorganizira gradska uprava i trgovačka društva.

Unatoč svjetskoj recesiji, prema prijedlogu proračuna za 2009. Grad ne bi trebao štedjeti na uslugama promidžbe i informiranja na koje se planira potrošiti devet milijuna kuna više nego u 2008, na uredski materijal oko 800 tisuća kuna više, a na službena putovanja oko 350 tisuća kuna više.

Također se predviđa da bi se na telefone moglo više pričati, pa bi za njih i usluge pošte i prijevoza trebalo potrošiti oko 28 milijuna kuna više.