NUŽAN REBALANS

Proračun kojim se Vlada hvalila neće izdržati

10.11.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Minus u državnoj blagajni do kraja godine bit će veći od planiranog. Ministar Slavko Linić već na sljedećoj sjednici Vlade predložit će tehnički rebalans. Dio ministara nije uspio ostvariti željene uštede.

Policija, zdravlje i školstvo ostali su praznih blagajni. 'Ministarstvo je, grubo će zvučati, protočni bojler, novac odlazi u škole, na fakultete', kaže ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović za Dnevnik.hr. Ministar financija Slavko Linić već na sljedeću sjednicu vlade donijet će tehnički rebalans. 'Mi smo donedavno, kao što znate, govorili da neće biti rebalansa, što, naravno, nije istina. Bit će rebalansa, ne?' rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić

Dnevnik.hr neslužbeno doznaje da će se povećati i proračunski deficit. Za koliko, još se ne zna. Prvi put manji proračun, čime se hvalila Vlada, neće izdržati. Tri ministra nisu uštedjela. 'Mi ne možemo štedjeti. Štedite ako imate višak novaca. Mi nemamo višak novaca i ne možemo štedjeti, možemo se samo ponašati ekonomično', kaže ministar Jovanović.

U sljedećoj godini Vlada planira minus u državnoj blagajni smanjiti još za 800 milijuna kuna. I bit će to zaista pravi izazov, s obzirom na to da je i tekući proračun probijen i to na stavkama na kojima se planiralo uštedjeti, kao što su plaće za zaposlene. Ove godine one iznose nešto više od 28 milijardi kuna.

'U sustavu zdravstva možemo uštedjeti a da se nikome ništa ne dira. Samo da uvedemo red, rad i disciplinu, mislim na poslovodnu strukturu', kaže Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Sljedećeg tjedna Vlada i sindikati opet će za pregovarački stol, s jasnim stavom s Vladine strane. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je: 'I dalje stoji naša politika da ne želimo kupovati socijalni mir zaduživanjem, stvaranjem novih obveza za Hrvatsku.'