STANOVITI NAPREDAK

Propao pokušaj dogovora o izborima u Mostaru

07.06.2016 u 22:38

Bionic
Reading

Nije uspio pokušaj čelnika vodećih bošnjačkih i hrvatskih stranaka u BiH Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića da u utorak postignu dogovor kako bi se u listopadu omogućilo održavanje izbora u Mostaru istodobno s drugim sredinama u BiH, te su naložili nižim stranačkim organizacijama da organiziraju sastanak kako bi se pokušala približiti stajališta

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić istaknuli su nakon sastanka održanog u Sarajevu kako je postignut napredak, no ne i konačan dogovor da se lokalni izbori nakon osam godina održe i u gradu na Neretvi.

'Nažalost nismo još došli do definitivnog rješenja. Zadužili smo stranačka izaslanstva da u sljedećih nekoliko dana probaju usuglasiti svoja stajališta, kako bi nama bilo lakše', rekao je Radončić nakon sastanka s Čovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Čović je uvjeren da će se u Mostaru ove godine održati izbori za gradsko vijeće.

'Siguran sam da će u Mostaru biti održani izbori. Sutra mostarski ogranci moraju usuglasiti osnovna načela dogovora', rekao je Čović.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH odlučilo je raspisati lokalne izbore za sva lokalna tijela vlasti u toj zemlji osim za Mostar jer je Ustavni sud BiH ranije poništio izborne propise za taj grad koji su posebni u odnosu na sve druge sredine.

U međuvremenu je SIP nagovijestio mogućnost da donese naknadnu odluku o raspisivanju izbora i u Mostaru ako se stranke usuglase do kraja rokova za predaju koalicijskih lista i kandidata za načelnike.