NOMEN EST OMEN

Promijenili biste ime? Ovo je sve što trebate znati

13.03.2017 u 06:31

Bionic
Reading

Ako ste nezadovoljni imenom i smatrate kako biste, umjesto da se zovete Pero Perić, u životu imali više uspjeha kao Janko Janković, znajte da svaka osoba u Hrvatskoj može promijeniti osobno ime za 15-ak dana. Premda zakonom nije propisano koliko puta ga možete mijenjati, propisani su razlozi zbog kojih promjena neće biti odobrena

Postupak određivanja i promjene osobnog imena hrvatskih državljana uređen je Zakonom o osobnom imenu, a vodi ga nadležni ured državne uprave prema mjestu prebivališta. Dokumenti potrebni za promjenu su zahtjev i uvjerenje suda da se protiv vas ne vodi kazneni postupak.

S obzirom na to da se radi o upravnom postupku, na rokove se primjenjuju odredbe Zakona o općem upravnom postupku. Sam postupak u pravilu ne traje dugo, oko 15 dana, no ovisi o svakom voditelju upravnog postupka i njegovoj opterećenosti, odnosno količini podnesenih zahtjeva. Prilikom podnošenja zahtjeva osoba može, ali i ne mora, navesti razloge za promjenu osobnog imena.

Zakonom nije propisano koliko se puta ime može mijenjati, ali se navode razlozi zbog kojih promjena neće biti odobrena pa tako predloženim osobnim imenom ne smijete vrijeđati i ugrožavati prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral. Promjena neće biti odobrena i ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime, ni osobi protiv koje se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Rješenje o promjeni osobnog imena dostavlja se odmah po izvršnosti nadležnom matičnom uredu radi upisa u maticu rođenih te se obavještava i druga tijela koja vode evidencije o građanima, a osoba koja je izvršila promjenu osobnog imena dužna je koristiti novo osobno ime u pravnom prometu od dana upisa promjene u maticu rođenih. U suprotnom će biti kažnjena novčanom kaznom od 3.000 do 4.500 kuna.

Bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime, u slučaju prestanka braka sukladno zakonu kojim se uređuju obiteljski odnosi, može se u roku od godinu dana od dana prestanka braka vratiti na prezime koje je imao prije sklapanja braka, a za promjenu osobnog imena maloljetnom djetetu starijem od 10 godina potreban je njegov pristanak.