FOXCONN PRELOMIO

Proizvođačima iPada radni tjedan smanjen na 60 sati

22.08.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Tajvanska grupa Foxconn, proizvođač dijelova za američki Apple u Kini, optužen početkom godine za zastrašujuće uvjete rada u svojim tvornicama, skratio je radni tjedan na 60 sati, priopćila je američka Asocijacija za radnička prava (FLA)

FLA je u ožujku objavio preporuke za poboljšanje uvjeta rada nakon što je otkrio brojna kršenja kineskog radnog zakonodavstva u trima Foxconnovim tvornicama u Shenzhenu i Chengduu, gdje je zaposleno oko 178.000 radnika.

Istražujući uvjete rada, FLA je otkrio 'značajne probleme'. Utvrđeno je, primjerice, da radnici Foxconna često rade više od 60 sati tjedno, prekovremeni sati im se ne plaćaju, a nerijetko rade sedam dana u tjednu. Dok u SAD-u radnik koji obavlja slične poslove zarađuje 23 dolara na sat, kineski radnik u Foxconnu plaćen je dva dolara po satu. To nije sve: 'šihta' u Foxconnu traje 12 sati, a za radnike su podignute i tzv. spavaonice da bi njihov radni potencijal bio što bolje iskorišten jer se na taj način ne gubi vrijeme na putovanje do radnog mjesta.

Apple je zatražio istragu nakon izvještaja o dugom radnom vremenu i lošim radničkim pravima, a nakon prvotnog FLA-ovog izvještaja pristao je smanjiti satnicu, zaštititi plaće radnika i poboljšati radnička prava. Apple i FLA donijeli su 15-mjesečni akcijski plan, s rokom do 1. srpnja 2013. za ispunjavanje preporuka. Prema FLA-ovom nalazu, objavljenom u utorak, Foxconn je proveo 284 preporučenih promjena, dok 76 još uvijek čeka na provedbu.

FLA sada bilježi poboljšanja u zaštiti radnika od zdravstvenih rizika, uključujući ponavljajući stres, što je mogao biti razlog za samoubojstva u Foxconnovim tvornicama. Tvrtka je ograničila radni tjedan na 60 sati tjedno, uključujući prekovremene sate. FLA navodi da Foxconn u konačnici planira smanjenje radnog tjedna na 40 sati, uz dodatnih devet sati prosječno prekovremenog rada. Napominje se da će upravo to u predstojećoj godini biti i najveći izazov.

Prosječna mjesečna plaća 120.000 zaposlenih u Foxconnu kreće se između 250 i 350 eura, što znači da si ne mogu priuštiti nijedan od uređaja koje sklapaju.

Foxconn ukupno zapošljava oko 1,3 milijuna radnika koji osim što sastavljaju Appleove gadgete (iPhone, iPod i iPad) te računala Mac, proizvode elektroniku za ostale kompanije, uključujući Sony i Hewlett-Packard.