NOVA PRAVILA

Profilacija izbjeglica ubuduće će se raditi u Makedoniji

04.02.2016 u 12:18

Bionic
Reading

Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija ubuduće će sudjelovati i određivati profilaciju izbjeglica u Makedoniji na grčko-makedonskoj granici, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku u Skopju o kojem je danas pred novinarima govorio Vlaho Orepić, ministar MUP-a

'Dali smo inicijativu i povući ćemo najviše u početku s našom tehnikom i ljudima. Naši ljudi će možda već u ponedjeljak biti dolje i vršit će profilaciju izbjeglica i na taj način ćemo značajno smanjiti pritisak na području cijele rute', kazao je Orepić.

Profilacija će se vršiti, naveo je ministar, po dva segmenta - načelno primamo izbjeglice iz ratom ugroženih područja i one koji se izjasne koje im je krajnje odredište.

Smatra da je Hrvatska postigla ogroman napredak po pitanju izbjeglica i da je sposobna odgovoriti na izbjegličku krizu. Upitan što će biti s izbjeglicama koji trenutačno tumaraju Zagrebom i je li točno da se režu troškovi za kamp u Slavonskom Brodu, Orepić je kazao kako će se 41 osoba iz Zagreba prebaciti u kamp u Slavonskom Brodu.

'Ostali su tu jer nisu odredili krajnje odredište. Imaju mjesec dana da izađu i napuste Hrvatsku. Bit će prebačeni u Brod i ondje će im biti pruženo sve što treba. Što se tiče troškova u Slavonskom Brodu, oni se ne režu već se usklađuju s realnom potrebom', istaknuo je ministar.
Na pitanje očekuje li veći priljev izbjeglica na proljeće, kazao je kako će se reagirati prema stvarnoj potrebi te se nije želio baviti predviđanjima.