RIJEČ BOŽJA

'Prodane duše postaju urednici novina'

28.10.2010 u 16:04

Bionic
Reading

'Devedeset pet posto novinara je pošteno i časno obavlja svoj posao, pet posto su prodane duše, a iz tih redova se regrutiraju urednici. Urednici su ti koji izvrću stvari, ono što je novinar napisao i stvaraju afere. Crkva se u medijima susreće sa sustavnom manipulacijom jer nekima smeta utjecaj Crkve u društvu', kazao je na okruglom stolu 'Katolička crkva i mediji', održanom u Hrvatskom novinarskom društvu, urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić

Iako je bilo puno primjedbi na odnos svjetovnih medija spram Crkve, predstojnik Tiskovnog ureda HBK-a Zvonimir Ancić smatra da je odnos Crkve i medija danas prije svega dinamičan.

'Odnos se stalno mijenja. Nekad je bolji, a nekad je lošiji', kazao je Ancić

Psihologinja Marija Krizmanić drži da ne postoji dobra suradnja između svjetovnih i Crkvenih medija, a posebno je smeta što u svjetovnim medijima ima previše crnila, dok Crkvenima zamjera što smatraju da su oni jedini koje treba slušati.

'Previše crnila je prepravilo svjetovne medije. Često ćemo u novinama saznati sve o roditeljima ubojice iako to nema veze s njima, ali o roditeljima nekog pobjednika na informatičkoj Olimpijadi nećemo ništa', naglasila je Krizmanić.

Sudionici okruglog stola na kojem se uz već navedene još našli i pročelnik Centra za socijalni nauk Crkve HBK-a Gordan Črpić, povjesničarka Anna Marija Gruenfelder i pomoćnik ravnatelja Kršćanske sadašnjosti Anton Šuljić složili su se da se samo dijalogom mogu riješiti nesporazumi koji postoje.