DAN D ZA NOVU VLADU

Pročitajte Oreškovićev program i sve što trebate znati o raspravi u Saboru

22.01.2016 u 06:48

Bionic
Reading

Dva i pol mjeseca od izbora i mjesec dana od kada mu je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala mandat za sastavljanje Vlade mandatar Tihomir Orešković predstavit će u Saboru svoje kandidate za ministre i program nove Vlade te od saborskih zastupnika zatražiti povjerenje. Kada će ga točno dobiti, ovisit će o duljini saborske rasprave, prije koje će sporazum o suradnji potpisati Domoljubna koalicija i Most

Događanja u Saboru započinju već u devet ujutro kada će Domoljubna koalicija i Most potpisati sporazum o suradnji oko reformske Vlade, u kojem će biti naznačene točke i smjernice o onome što nova vlada želi promijeniti.

Samo pola sata kasnije, u 9:30 započet će i saborska sjednica, na kojoj bi se prvo trebali izabrati potpredsjednici Sabora. Iz kvote vladajućih bit će predloženi Robert Podolnjak iz Mosta, HDZ-ov Ante Sanader te Ivan Tepeš iz HSP-a dr. Ante Starčević, dok će za opozicijske potpredsjednice biti predložene HNS-ova Vesna Pusić i SDP-ova Milanka Opačić.

Uz to izabrat će se i tajnik Sabora za kojeg je predložen HDZ-ov pravnik, bivši zastupnik te stranke na suđenju za Fimi mediju i bivši šef Mandatno-imunitetnog povjerenstva iz 5. i 6. saziva Sabora Damir Sesvečan Izabran će biti i njegov zamjenik, odnosno tajnik plenarne sjednice za kojeg je predložen Ivan Bukarica koji je taj posao već obavljao u mandatu predsjednika Sabora Luke Bebića, dok je u prošlom sazivu bio tajnik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Što stoji u smjernicama Vlade?

Tek nakon toga zastupnici će prijeći na točku predstavljanja Vlade. Mandatar Tihomir Orešković imat će 30 minuta za predstavljanje svojih ministara te programa Vlade. On se odlučio da neće održati klasičan govor za saborskom govornicom već će svoj tim i program Vlade predstaviti uz pomoć prezentacije u Power Pointu.

Ako je suditi po materijalima koje su zastupnici dobili u svoje pretince, radit će se ipak o smjernicama Vlade, a ne o nekom iscrpnijem programu, no za vjerovat je da će mandatar u prezentaciji spomenuti neke stvari kojih nema u smjernicama. Spomenut bi mogao i novo rješenje za dužnike koji imaju kredit u švicarskim francima, što je sinoć u HTV-ovoj emisiji Otvoreno najavio glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja. Orešković će u prezentaciji predložiti i osnivanje Agencije za upravljanje javnim dugom Republike Hrvatske.

Mandatar će predložiti i privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana te moratorij na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu. Usto, najavit će ustroj i stvarni početak rada obvezujuće burze energije. U sferi gospodarstva predložit će i redefiniranje zadaća i poslova sustava potpornih institucija u gospodarstvu (Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, poduzetnički centri, poduzetnički inkubatori i dr.) uz smanjenje i ukidanje naknada i članarina.

Što se pak tiče obrazovanja, Orešković će najaviti uvođenje male mature, zatražiti eliminaciju 'snažnih političkih struktura u obrazovanju i znanosti', ali i najaviti ukidanje agencija u MZOS-u te osnivanje zavoda za školstvo (za cijelu prosvjetnu vertikalu) uz uvođenje stručno-pedagoškog nadzora i institucije glavnog školskog nadzornika kojega imenuje hrvatski sabor na pet godina. Usto, kad bude potvrđena, nova Vlada namjerava zaustaviti pokrenuti proces trenutačne reforme kurikuluma te 'napraviti reviziju strategije i korekciju nedostatka na temelju detaljne analize, uz sudjelovanje svih znanstvenih disciplina (posebno stem područja) i zainteresiranih dionika'.

U kulturi bi se, predložit će Orešković, izdvajanja već ove godine trebala povećati na jedan posto državnog proračuna, a u iduće dvije godine na 1,5 posto.

Vlada Tihomira Oreškovića u smjernicama obećava i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, što je, podsjetimo, bila i jedna od tema u uvjet Mosta u pregovorima s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste.

Što još Orešković planira napraviti u svom mandatu, pogledajte OVDJE.
Orešković predstavlja i svoj tim

Osim programa, Orešković će predstaviti i svoje kandidate za ministre. Uz Tihomira Oreškovića kao premijera, na čelu Vlade bit će prvi potpredsjednik s ovlastima zamjenika premijera Tomislav Karamarko, šef HDZ-a i Domoljubne koalicije te potpredsjednik Vlade Božo Petrov, čelnik Mosta. Njihove životopise možete pogledati OVDJE.

Kad je riječ o budućim ministrima iz kvote Domoljubne koalicije za Vladu, ministar financija bit će Zdravko Marić, menadžer iz Agrokora, koji je u posljednjem mandatu HDZ-ove Vlade bio državni tajnik u Ministarstvu financija odnosno desna ruka tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera, ministar poduzetništva i obrta bit će Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a i bivši šef Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, a resor rada i mirovinskog sustava vodit će Nada Šikić, predsjednica HDZ-ova Odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku, dok će na čelu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture biti Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i član Predsjedništva HDZ-a.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja bit će Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća, a ministar branitelja Mijo Crnoja, umirovljeni pukovnik HV-a. Na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova bit će Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, a na čelu obrane Josip Buljević, savjetnik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović dok će Ministarstvo turizma voditi Anton Kliman, poduzetnik i dopredsjednik istarskog HDZ-a.

Ministar zdravstva bit će Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar s Filozofskog fakulteta u Rijeci dok će Ministarstvo kulture voditi Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar. Na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU bit će Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, a resor socijalne politike i mladih vodit će Bernardica Juretić, bivša ravnateljica Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Životopise ministara iz kvote Domoljubne koalicije možete pogledati OVDJE.

Što se tiče članova nove Vlade iz Mosta, ministar pravosuđa bit će Ante Šprlje, sudac iz Metkovića, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, inženjer pomorskog prometa - smjer nautika i viši sportski trener, branitelj i bivši zapovjednik Pomorske baze Jug te aktivist u pobuni protiv gradnje TE Ploče. Ministar gospodarstva bit će Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevci, ministar poljoprivrede Davor Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Njihove životopise možete pogledati OVDJE.

SDP neće odugovlačiti raspravu?

Nakon što predstavi Vladu otvorit će se saborska rasprava u kojoj prema poslovniku mogu sudjelovati svi. Klubovi zastupnika, kojih je trenutačno 12, mogu govoriti 15 minuta, a zastupnici u pojedinačnoj raspravi mogu govoriti 10 minuta. Predsjednik Sabora Željko Reiner je jučer istaknuo kako se nada da će rasprava biti konstruktivna te da ju oporba neće odugovlačiti do kasno u noć.

Nema nikakvog razloga za otezanje, poručio je Reiner koji je potpunim besmislicama nazvao teorije da se Vlada mora potvrditi do ponoći, i da bi u suprotnom predsjednica države morala mandataru dati još 30 dana.

SDP, neslužbeno doznajemo, ne namjerava raspravama otezati do iza ponoći, no jednako tako ne namjeravaju se ni suzdržavati od rasprave i ograničavati mogućnost rasprave svojim zastupnicima.