OPASNOST OD EPIDEMIJE

Problem necijepljenja eskalirao: Kazne postoje na papiru, tko je kriv što se ne provodi zakon?

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 31.01.2018 14:22
  • Objavljeno 31.01.2018 u 14:20
Jedan od mnogobrojnih prosvjeda roditelja protiv cijepljenja djece lani u Zagrebu

Jedan od mnogobrojnih prosvjeda roditelja protiv cijepljenja djece lani u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Zbog snažne dezinformacijske kampanje procijepljenost hrvatskoga stanovništva sve je lošija. A iako je cijepljenje obavezno, država se ne služi represivnim metodama koje joj pruža Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Posebno je loša situacija u dvjema dalmatinskim županijama, Splitskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, u kojima bi, da se pojavi netko zaražen ospicama, upozorili su liječnici, u trenutku buknula epidemija

Da se ne radi o bezazlenoj bolesti, svjedoče i tri ljudska života koja su izgubljena u Srbiji ove zime, i to upravo zbog necijepljenja.

Lošija procijepljenost ozbiljan je problem i u Europi, pa se mnoge zemlje odlučuju na represivne metode. Italija se vraća na obavezno cijepljenje, dok Slovenija kani postrožiti kazne roditeljima koji ne cijepe djecu, a sada se kreću između 200 i 500 eura. U Hrvatskoj se još ne razmišlja o strožem kažnjavanju roditelja koji ne cijepe djecu. Zapravo, i sadašnja kazna, koja iznosi maksimalnih 2000 kuna, rijetko se izriče.

Prema podacima sanitarne inspekcije koja djeluje pri Ministarstvu zdravstva, a odgovorna je za nadzor provođenja cijepljenja, broj roditelja koji su odbili obvezu imunizacije u razdoblju od 2014. godine do kraja 2017. godine je malen.

Ministarstvo zdravstva poslalo nam je podatke prema kojima se može zaključiti da broj necijepljene djece u Hrvatskoj zapravo rapidno pada, ako je suditi po broju prijava. Tako je 2014. godine zaprimljeno 319 prijava o odbijanju cijepljenja, da bi brojka padala sljedeće tri godine. Prošle godine zaprimljeno je tek 97 prijava o odbijanju cijepljenja. Od toga broja 2014. podnesene su tek 134 prekršajne prijave, a 2017. godine bilo je samo 69 takvih prijava.

Broj prijava protiv roditelja koji ne cijepe djecu je malen

Broj prijava protiv roditelja koji ne cijepe djecu je malen

Izvor: tportal / Autor: Neven Bučević

Očito je da netko ne provodi zakon jer, prema podacima iz godišnjaka HZJZ-a o stanju zdravstva u Hrvatskoj u 2016. godini, samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tijekom 2016. godine 403 djece nije se cijepilo protiv ospica, a u Splitskoj-dalmatinskoj županiji više od tisuću njih. S druge strane, prema podacima sanitarne inspekcije, iste te godine u cijeloj Hrvatskoj 155 osoba prijavljeno je zbog odbijanja obaveznog cijepljenja, a podneseno je svega 99 prekršajnih prijava.

>>> Plašite se ospica? Zbog bunta protiv cijepljenja prijeti nam povratak i drugih zaboravljenih bolesti

Prema zakonu, na temelju prikupljenih podataka u ordinacijama liječnika te dokaza o pozivanju na cijepljenje, sanitarni inspektor trebao bi izdavati obavezni prekršajni nalog ako se ne izvrši obvezna imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi, a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

  • +1

Prosvjed za slobodu izbora cijepljenja

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

No prema priloženim brojkama, očito je da proces šteka, a odgovorni, oni koji bi trebali jamčiti provedbu zakona, ne podliježu sankcijama.

Iz Ministarstva zdravstva navode kako, po zaprimljenim prekršajnim nalozima, neki roditelji ulože prigovor i proces se nastavlja kod suca za prekršaje, a zbog proteka određenog vremena ponekad se prilikom samog postupka utvrdi da su u međuvremenu cijepili djecu.

Objašnjavaju da neki suci donose odluke da se djeca koja nisu bila cijepljena u rodilištu i ona koja nisu cijepljena do navršena dva mjeseca starosti mogu cijepiti najkasnije do navršene prve godine života te se roditeljima ostavlja i ta mogućnost. Vrlo mali broj roditelja, kažu, bude kažnjen novčanom kaznom, daleko manjom od maksimalne kazne od 2000 kuna, a uglavnom su to opomene bez plaćanja sudskih troškova.

Naglašavaju kako kažnjavanje nije cilj, niti pokazuje vidljive rezultate te se provode aktivnosti kojima se želi educirati javnost o problemu procijepljenosti u Hrvatskoj, kao i značenju i prednostima cijepljenja djece. Kako nam kažu u Ministarstvu, liječnici provode niz aktivnosti kako bi se roditeljima pružile potrebne obavijesti da - ako dvoje o potrebi cijepljenja djece - osim eventualnih popratnih pojava, nema posljedica na zdravlje kao posljedica cijepljenja te da u slučaju neizvršavanja obveze imunizacije mogu očekivati i određene radnje koje su propisane zakonom.

  • +7
  • +4

Ospice

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!