JUBILARNI 5000. GRANT

Priznanje našoj znanstvenici usred Europskog parlamenta!

26.06.2015 u 11:53

Bionic
Reading

Mlada hrvatska znanstvenica, dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković danas će službeno primiti jubilarni 5-tisućiti grant Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedan preko dva milijuna eura

Ovo značajno proglašenje bit će obilježeno i u Europskom parlamentu, u nazočnosti predsjednika ERC-a Jeana Pierrea Bourguignona i Carlosa Moedasa, predstavnika ERC-a za istraživanje, znanost i inovacije, te našeg izaslanstva - ministra Vedrana Mornara, čelnika IRB-a Tome Antičića i pomoćnika ministra Staše Skenžića.

Tolić će prvo u Parlamentu održati prigodno predavanje o važnosti ERC-a, a nakon toga će u knjižnici Solvay Library u 18.30 službeno potpisati ugovor o primanju granta.

'Ovaj ERC-ov grant za mene će imati veliko profesionalno značenje', rekla je dr. Tolić.

'Omogućit će mi da utemeljim svoj laboratorij u Hrvatskoj, da zaposlim šesteročlani tim i nabavim vrhunski mikroskop. Narednih pet godina moći ću se potpuno usredotočiti na svoja istraživanja. Jako sam sretna što sam baš 5000. dobitnica granta ERC-a', dodala je.

ERC Consolidator Grant trebao bi našoj mladoj i uspješnoj znanstvenici omogućiti da nastavi svoja istraživanja sila koje djeluju na kromosome tijekom diobe stanica. Rezultati studije koja će se odvijati na IRB-u mogli bi imati vrlo važnu ulogu u razvoju novih terapija protiv raka.

ERC financira ponajbolja istraživanja u Europi. Sredstva ERC Starting Grant dodjeljuju se izvrsnim mladim znanstvenicima na početku karijere kako bi utemeljili vlastitu grupu, a ERC Consolidator Grant im se daje kako bi ojačali vlastiti istraživački tim ili program dok je ERC Advanced Grant namijenjen istraživačima koji već imaju uspješnu karijeru.

Vrhunska znanstvenica-povratnica u RH

Iva Tolić nije novo ime u hrvatskim i svjetskim znanstvenim krugovima. Cijela njezina dosadašnja karijera obilježena je impresivnim ostvarenjima.

Nakon što je doktorirala deset godina je vodila istraživačku skupinu na Institutu Max Planck u Dresdenu u Njemačkoj. Predsjednik Ivo Josipović 2014. dodijelio joj je Red Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića. Ugledni svjetski časopis Cell iste godine uvrstio ju je na popis 40 najboljih znanstvenika svijeta u području biologije mlađih od 40 godina. Godine 2015. vratila se iz Njemačke na Ruđer da bi nedavno dobila znanstveni Oskar ERC-a.

S 2,15 milijuna eura, koliko će dobiti od ERC-a, Tolić namjerava nastaviti svoja istraživanja jednako kvalitetno kao da je ostala u Njemačkoj.

Istraživanja važna za razumijevanje starenja i raka

Tolić istražuje kretanja unutar stanica i njihovo starenje - mehanizme koji su važni za život, ali i za nastanak raka ako nešto krene krivo. U našim tijelima milijuni stanica dijele se svake sekunde, što tijelu omogućuje da se obnavlja. Tijekom ovog dijeljenja jezgre se dijele na dvije, a svaka nasljeđuje identičan skup kromosoma. Ovaj proces odvija se kroz cijeli niz koraka u kojima ne smije biti grešaka.

Kako nastaje diobeno vreteno koje služi za ispravno razdvajanje kromosoma tijekom diobe stanice? Kako dolazi do kretanja kromosoma tijekom diobe tjelesnih stanica (mitoze), koja je izuzetno važna za obnavljanje tkiva, ili tijekom redukcijske diobe (mejoze), zahvaljujući kojoj se dobivaju nove kombinacije gena i koja osigurava genetičku raznolikost organizama iste vrste, samo su neka od pitanja važnih za biologiju i medicinu na koja dr. Tolić pokušava pronaći odgovore.

Zanimljivo je da je Iva Tolić također proglašena znanstvenicom s najviše stila u odijevanju. Mlada je majka, prošle godine rodila je sina. Kolege je opisuju kao uvijek nasmijanu, izuzetno ugodnu osobu kojoj ništa nije teško, a uvjerena je da se u životu sve može balansirati - i karijera i roditeljstvo i društveni život, odnosno zabava.