VOJNE VLASTI ODLUČILE

Privremeni egipatski premijer - Kamal Ganzouri

24.11.2011 u 22:40

Bionic
Reading

Vojne vlasti u Egiptu dodijelile su Kamalu Ganzouriju mandat premijera te mu dale ovlasti za sastavljanje nove vlade, objavili su egipatski mediji

Kako prenosi BBC, Ganzouri će tako po drugi put obnašati dužnost egipatskog premijera. Prvi put je na čelo vlade došao za vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka 1996. godine. U međuvremenu se distancirao od službene politike svrgnutog vođe pa su ranije mediji spekulirali da bi mogao postati novi predsjednik države.

Vrhovno vijeće vojnih snaga također je najavilo da će se dugoočekivani demokratski izbori odviti sljedeći tjedan kako je ranije i predviđeno. Državne novine al-Arahim objavile su da je Ganzouri pristao voditi novu nacionalnu vladu spasa nakon pregovora sa feldmaršalom Mohamedom Husseinom Tantawijem, bivšim šefom egipatskog vojnog vijeća.

Izbor novog premijera uslijedio je nekoliko dana po okončanju krvavih višednevnih protesta u kojima je oko 3000 prosvjednika na glavnom kairskom trgu Tahriru zahtijevalo okončanje vojne vladavine te formiranje nove vlade. U utorak je premijer Essam Sharaf dao ostavku, a vojni dužnosnici su obećali formiranje nove vlade.

Ranije tijekom dana upućena je i službena isprika egipatske vlasti koja se ispričala za smrt 38 prosvjednika.