EKSPRESNA REAKCIJA

Privedeni osumnjičeni za napad na Tiananmenu

30.10.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Kineska policija privela je petoricu osumnjičenih nakon 'terorističkog napada' u kojem je poginulo pet osoba a 38 ih je ozlijeđeno u ponedjeljak na Trgu Tiananmenu u Pekingu, izvijestila je u srijedu državna televizija

'Uhićenja su provedena deset sati nakon događaja koji se sada ocjenjuje kao teroristički napad', istaknula je tv postaja CCTV u priopćenju na svojem mikroblogu. Mediji dodaju da je riječ o pet osoba koje se sumnjiče za umiješanost u napad. Kineske vlasti neposredno nakon incidenta nisu željele reći je li bila riječ o napadu ili nesretnom slučaju.

Vlasti su u utorak objavile da je incident na trgu Tiananmenu u Pekingu, u kojemu su terensko vozilo zabilo u pješake pri čemu je poginulo pet, a ranjeno 38 osoba, bio samoubilački napad koji su počinila trojica muškaraca iz regije Xinjiang.

Policija je pretraživala hotele i vozila diljem Pekinga u potrazi za osmoricu osumnjičenih, za koje se vjeruje da su Ujguri, muslimanska manjina iz Xinjianga na dalekom zapadu Kine.

Kina okrivljuje ujgurske separatiste i vjerske ekstremiste za niz napada u Xinjiangu i tvrdi da oni žele uspostaviti neovisnu državu koju bi nazvali Istočni Turkestan. Skupine za ljudska prava priopćili su da Kina preuveličava tu prijetnju.

Nemiri se nikada prije nisu proširili na kinesku prijestolnicu unatoč nagađanjima 1997. da su Ujguri odgovorni za bombaški napad na autobus u Pekingu 1997. u kojemu su ubijene najmanje dvije osobe.

Policija je objavila da su napadači u ponedjeljak terenskim vozilom porobili zaštitnu ogradu na sjevernom kraju Tiananmena, pokosili pješake, nakon čega se vozilo zapalilo. Tri osobe poginule su u automobilu. Poginula je i jedna turistica s Filipina i jedan domaći turist iz pokrajine Guangdong. Ozlijeđeno je 38 ljudi, među kojima također ima stranih turista.

Automobil je probio zaštitnu ogradu točno ispred glavnog ulaza u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palaču, ispred kojeg su uvijek velike skupine turista i gdje se nalazi veliki portret Mao Zedonga, osnivača komunističke Kine.

Tiananmen, poprište gušenja prodemokratskih studentskih prosvjeda 1989. godine, uvijek je pod velikim mjerama sigurnosti jer se u blizini nalaze sjedište vlade, parlamenta i Maov mauzolej. No i dalje je magnet za prosvjede, posebice kada se počne približavati godišnjica kršenja studentskih prosvjeda.